Food Days-tapahtuma kerää ruoka-alan asiantuntijat jälleen syyskuussa Seinäjoelle

Food Days -tapahtuma tuo jälleen ruokajärjestelmän asiantuntijat, tutkijat, elintarvikealan yritykset ja ruokayrittäjät Seinäjoelle 16.–18. syyskuuta 2025.

Tämän vuoden teemoina ovat elintarvikevienti, kaupunkien ruokastrategiat, ruoka ja teknologia, kestävien ruokajärjestelmien osaaminen sekä ruokakulttuuri. Tapahtuma kokoaa yhteen laajasti ruokaketjun eri asiantuntijoita keskustelemaan ja ideoimaan ruoka-alan tulevaisuutta.

− Food Days on nousemassa jopa maailmanlaajuisesti tunnetuksi tapahtumaksi. Olen erittäin ylpeä nähdessäni, miten tapahtuma on kehittynyt viimeisen neljän vuoden aikana. Olemme onnistuneet luomaan sen ympärille kansainvälistä liikehdintää sekä houkuttelemaan parhaat ruoka-alan asiantuntijat Seinäjoelle. Food Daysilla on vahva verkostoitumisulottuvuus, ja sen päätavoitteena on todella tarjota tilaa uusille ideoille, projekteille ja yhteistyökuvioille, toteaa vanhempi tutkija Silvia Gaiani Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Suomalaisen elintarvikesektorin vientipotentiaali on yksi tapahtuman keskeisistä teemoista. Puhujiksi saapuvat viennin konkarit, kuten Thimjos Ninios (MTK), Suvi Luoma (Foodwest Oy), Seppo Pellikka (Atria) ja Jukka Vainionpää (Ruokatieto ry), jotka avaavat strategioita kansainvälisille markkinoille pääsemiseen. Lisäksi Valeria Temple tuo kansainvälisen liiketoimintanäkökulman teknologisten innovaatioiden hyödyntämiseen viennin kasvussa.

Ruokaketjun kestävyydestä, ruokahävikin torjunnasta ja kaupunkien ruokastrategioista kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja mm. Steven M. Finniltä (Leanpath), Claudia Giordanolta (LUKE) ja María Carrascosalta (Fundación Entretantos), jotka tarjoavat tutkimukseen ja käytäntöön perustuvia ratkaisuja vastuullisemman ruokajärjestelmän rakentamiseen.

Kestävyyden edistämiseen paneudutaan myös kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa sekä Maxime Willemsin (Proef Lab) tulevaisuuden elintarvikekehitykseen pureutuvassa puheenvuorossa. Tarjolla on myös konkreettisia työkaluja ja tuloksia napakasti pitchattuna. Study visitillä päästään tutustumaan alueen ruokalaboratorioihin ja yrityscaseihin.

Tapahtuman järjestävät Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Into Seinäjoki Oy ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Mukana rahoittajina ovat Euroopan unioni ja Seinäjoen kaupunki.