Si­vu­ka­ma­ri­tu­pien mah­dol­li­suu­det sel­vi­te­tään

Suomen kookkaimmat talonpoikaistalot sijaitsevat eteläisellä Keski-Pohjanmaalla. Nämä niin sanotut sivukamarituvat on nyt nostettu kiinnostuksen keskiöön Ruralia-instituutissa.

Sivukamarituvat historian näyttämönä -hankkeen projektipäällikkönä työskentelee väitöskirjatutkija Matti Mäkelä. Hän odottaa hankkeelta merkittävää uutta tietoa keskipohjalaisesta rakennusperinnöstä. Tarkoituksena on myös kulttuurimatkailun edistäminen. Siihen suurikokoiset talonpoikaistalot soveltuvat luontevasti.

- Parhaiten tunnetut sivukamarituvat, Evijärven Väinöntalo ja Kaustisen Pelimannitalo, ovatkin jo tapahtumakäytössä, Mäkelä kertoo.

Sivukamaritupa on lähinnä eteläisellä Keski-Pohjanmaalla esiintyvä pohjalaistalon tyyppi, joka edustaa alueen vanhinta rakennuskantaa. Komeimmat sivukamarituvat kuuluvat maailman suurimpien talonpoikaistalojen joukkoon.

- Sivukamarituvat ovat talonpoikaistalojen jättiläisiä, mutta ne ovat jääneet vähälle huomiolle. Ne saattavat olla jopa maailman suurimpia talonpoikaistaloja, kertoo hankkeen vastuullinen johtaja, aluehistorian ja kulttuuriperinnön tutkimusjohtaja Sulevi Riukulehto.

Hankkeessa selvitetään sivukamaritupien määrä ja tilanne ja kerätään niihin liittyvää historiatietoa taloista ja arkistoista. Lisäksi selvitetään talon omistajien halukkuus osallistua kulttuurimatkailun kehittämiseen. Tietoa rakennusperinnön ja historian tarjoamista matkailullisista ja elinkeinollisista mahdollisuuksista tarjotaan sekä yleisötilaisuuksien että kirjallisen raportoinnin muodossa.

Vuoden kestävän hankkeen päärahoittaja on Euroopan unionin maaseuturahasto, Leader-toimintaryhmä Pirityiset. Yksityisinä rahoittajina ovat Seija ja Tapio Luoman säätiö, Keskitien säätiö, OP Jokilaaksot, Keliber Oy, HuKaRo Oy, Livady Oy, E. Paloniemi Oy, LC Veteli ry, Laaja Arkitekter Ab ja Prellin Pojat Oy.

Lisätiedot:

Matti Mäkelä

p. 050 407 3536

matti.t.makela@helsinki.fi

Sulevi Riukulehto

p. 050 574 4041

sulevi.riukulehto@helsinki.fi