#nimisuoja2025 päätösseminaari 8.12.2022

Ruoan maantieteellisen alkuperän merkitys on kasvussa. Alkuperästä ja paikallisuudesta viestiminen kuluttajalle luotettavasti on lisäarvotekijä niin tuotteelle kuin yritykselle. EU:lla on oma laatujärjestelmänsä alkuperästä viestimiseen, ns. nimisuojajärjestelmä, jossa tällä hetkellä on n. 3500 tuotetta. Suomalaisia tuotteita järjestelmässä on 13, viimeisimpänä suojattiin maantieteellisenä merkintänä ”Aito saunapalvikinkku”. Tule kuulemaan, miten tästä laatujärjestelmästä voitaisiin saada Suomeenkin täysi hyöty!

Aika: torstai 8.12.2022 klo 9 - 12

Paikka: Hotelli Helka, Pohjoinen Rautatiekatu 23, Helsinki, Kokoustila Saarni + etäyhteys

Ohjelma (pdf)

09.00 Tilaisuuden avaus
Marika Säynevirta, toimialapäällikkö/Elintarviketeollisuusliitto

09.05 Nimisuojajärjestelmä on osa EU:n maatalouspolitiikkaa
Elsi Katainen, MEP, Euroopan parlamentin jäsen

09.25 EU is investing and boosting the PDO/PGI/TSG system
Katarina Barathova, policy officer/EU Comission, Agricultural and Rural Development

Maavastaava, Suomen nimisuojahakemukset

09.45 Yrityspuheenvuorot

Kokemuksia nimisuojauksen hyödyistä
Thomas Berglund, toimitusjohtaja/Almnäs Bru  Wrångebäcksost (SAN) tuottaja

Miksi pohjoismaisia metsämarjoja pitäisi brändätä?

Kokemuksia hakuprosessista, Case Nordiska blåbär/Pohjoismainen mustikka
Tomi Helin, materiaalipäällikkö/ValioOy

Kokemuksia nimistä ja brändäämisestä
David Cohen, toimitusjohtaja /Ainoa Winery Oy

Suomi EU:n viinintuottajamaiden rekisteriin?
Herman Haapman, Nauvon Viinitieteellinen puutarha           

11.00 Mistä hakijaryhmät saavat tietoa järjestelmästä ja tunteeko kuluttaja merkit?,
Marjo Särkkä, erikoissuunnittelija/Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti                   

Kommenttipuheenvuorot
Maija Heinonen, neuvotteleva virkamies, Maa- ja metsätalousministeriö
Piritta Sokura, ylitarkastaja, Ruokavirasto                                                     

11.30 Keskustelu jatkuu kahvitarjoilun kera

12.00 Tilaisuus päätös ja päätössanat
Marika Säynevirta, toimialapäällikkö/Elintarviketeollisuusliitto

Ilmoittautumiset viimeistään to 1.12.2022  tästä linkistä.

Etäosallistumiseen ilmoittautuneille lähetetään yhteyslinkki seminaaria edeltävänä päivänä 7.12.2022 ilmoittautumisessa annettuun sähköpostiosoitteeseen.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Lisätietoja:

Ohjelma: Marjo Särkkä, Helsingin yiopisto, Ruralia-instituutti

marjo.sarkka@helsinki.fi

p. 044 5906849

Etäyhteys: Sirpa Piskonen, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

sirpa.piskonen@helsinki.fi

p. 044 5906856

#nimisuoja2025 – Suomalaisen nimisuojan uudet tuotteet, tekijät ja kuluttajat -hankkeen toteutuksesta vastaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti yhteistyössä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen kanssa.