Kumppanuusmaatalouden verkostotapaaminen 22.2.2020 Järvenpäässä ja Tuusulassa

Tervetuloa Kumppanuusmaatalouden verkostotapaamiseen la 22.2.2020 klo 9.30–17.00 Järvenpäähän (Härmän Rati) ja Tuusulaan (Lassilan tila)! Päivä on suunnattu erityisesti kumppanuusmaatiloille sekä kumppanuusmaatalousyrittäjyydestä kiinnostuneille tai sitä joskus harjoittaneille.

Tilaisuuden järjestää KUMAKKA – Kumppanuusmaataloudella kestävyyttä, kilpailukykyä ja maatalouden arvostusta -hanke, joka seuraavan kahden vuoden aikana edistää kumppanuusmaatalouteen liittyvää verkostoitumista, vertaisoppimista, keskustelua ja tiedotusta. Lisäksi hankkeessa selvitetään kumppanuusmaatalouden nykytilaa ja mahdollisuuksia. Hanketta toteuttavat Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti ja Luomuliitto. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

Mitä on kumppanuusmaatalous (Community supported agriculture, CSA)?

Kyseessä on paikallisuuteen perustuva maataloustuotannon ja ruoanjakelun malli. Siinä tuottaja ja kuluttajat tai muut kumppanit jakavat maatalouden riskejä ja palkitsevuutta. Se on hyvä vaihtoehto lähiruoan myyntikanavaksi, keino lyhentää ruoan matkaa pellolta pöytään ja tuoda kuluttajaa lähemmäs tuottajaa; kuluttaja voi myös itse osallistua ruoan tuottamiseen. Toteutustapoja on useita. Toiminta voi olla kuluttaja- tai tuottajalähtöistä. Kuluttajat voivat esim. etsiä ryhmälleen oman tuottajan tai he voivat vuokrata pellon ja palkata puutarhurin. Tuottaja voi alkaa tarjota tuotteitaan kumppanuusmaatalouden tavoin tai ottaa tavan osaksi muuta toimintaansa. Yleensä kerätään ennakkomaksu ennen satokauden alkua, mikä auttaa kattamaan alkukasvukauden kuluja. 

Kumppanuusmaatalouden verkostotapaamisessa 22.2.2020 kuullaan päivään osallistuvien kokemuksia kumppanuusmaataloustoiminnasta sekä pohditaan toiminnan aloittamista, sujumista, haasteita ja tuentarpeita. Ensin keskustellaan työpajassa ja sitten ruokaosuuskunta Oma Maan kumppanuustilan toimintaan samalla tutustuen. Verkostotapaamisen jälkeen voi vielä osallistua Kumppanuusmaatalous ry:n kokoukseen klo 17–19.

Päivän ohjelma

Ilmoittaudu verkostotapaamiseen viimeistään 14.2.2020  e-lomakkeella tästä linkistä.

Kumppanuusmaatalous ry:n kokoukseen: sähköpostilla Ruby van der Wekkenille, rubyvdwekken@gmail.com

Lisätietoja:
KUMAKKA-hanke
Yhteyshenkilö: Ritva Mynttinen, ritva.mynttinen@helsinki.fi, p. 044 590 6832
Härmän Rati
Lassilan tila, Osuuskunta Oma Maa
Kumppanuusmaatalous ry