Hyönteiskasvatuksessa tapahtuu!

ENTOLAB- "Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla" -hankkeen raportti on ilmestynyt englanniksi. Lisäksi hankeen loppuseminaari järjestetään 4.12 Seinäjoella. Loppuseminaarin yhteydessä alkaa myös kaksipäiväinen pohjoismainen seminaari Nordic Seminar on Insects for Food, Feed and Circular economy

Uusi raportti "Puhdas ja helppohoitoinen sirkkakasvatus - Opas kasvatustilan hygieeniseen suunnitteluun" antaa ohjeita kiinnostuneille kasvattajille siitä, kuinka luoda hygieenisset sirkkakasvatustilat. Raportti on osa "ENTOLAB - Hyönteiskasvatuksen edistämistä Etelä-Pohjanmaalla" -hanketta, joka käynnistyi vuonna 2016 ja jonka tarkoituksena oli tutkia hyönteisten ravitsemuksellisia mahdollisuuksia sekä ihmisillä että eläimillä. Raportti perustuu The European Hygienic Engineering & Design Groupin (EHEDG) ohjeeseen 44, joka sisältää yleisiä suunnitteluohjeita tuotantotiloissa.

Kiinnostus sirkkojen kasvatukseen ruoaksi ja rehuksi on kasvanut Suomessa. Syyskuussa 2017, Maa- ja metsätalousministeriön edustajat tulkitsivat EY:n asetuksen uuselintarvikkeista ja elintarvikkeiden uusista ainesosista siten, että tuotteita kokonaisista hyönteisistä saa olla kaupan 2018 loppuun saakka. Tämä sallii hyönteistuotteiden myynnin ruokana kuluttajille. Viime aikoina on julkaistu useita oppaita hyönteiskasvatuksesta. Tietoa hyönteisten
kasvatuksen hygieniaan liittyvistä näkökohdista on vähäistä eikä sirkkakasvattajilla ole olemassa
vakiintunutta käytäntöä tilojen rakentamiseen. Raportissa esitetyt suositukset ovat keskittyvät pääasiassa hygieniaa koskeviin seikkoihin, kuten tilan maaperän valvontaan, maatilalla käytettyihin materiaaleihin ja niiden puhdistettavuuteen, ilmavirtohin, lämpötilaan, kosteusolosuhteisiin jne. Haasteet, joihin osa sirkkakasvattajista kohtaavat, koskevat nimenomaan kasvatuksen hygieniaolosuhteita ja sitä kuinka kasvatus voidaan pitää mahdollisimman hygieenisenä kosteassa ja lämipimässä kasvatustilassa. Hygieeninen sirkkatila saavutetaan harkitsemalla kasvatuksen toteuttamista perinteinen alkutuotannon keinoin ja varmistaa, että raportissa esitellyt perushygieniaa koskevat vaatimukset täyttyvät.

Koko raportin pääset lukemaan TÄÄLTÄ
Read news in english here

ENTOLAB - Hyönteiskasvatuksen edistämistä Etelä-Pohjanmaalla-hankkeen loppuseminaari järjestetään 4.12 Seinäjoella, tervetuloa!
OHJELMA

Pohjoismainen seminaari Nordic Seminar on Insects for Food, Feed and Circular economy
OHJELMA