Työskentelen Ruralia-instituutilla kestävään ruokajärjestelmään liittyvien tutkimusteemojen parissa väitöskirjatutkijana. Olen työskennellyt muun muassa maitoketjun kestävyyteen (Climate-Smart Dairy), julkisiin ruokapalveluihin (StratKIT+) sekä eteläpohjalaisiin ruoka-alan yrityksiin (YDIRE) keskittyvissä tutkimusprojekteissa. Omassa väitöskirjatutkimuksessani tarkastelen kestävyysmerkitysten rakentumista ja organisaatiolähtöistä kestävyysviestintää suomalaisissa ruoka- ja kosmetiikka-alan yrityksissä.
Tutkimushankkeiden lisäksi koordinoin Pohjoismaiden ja Baltian maiden välistä NKJ-tutkimusverkostoa ja työskentelen Seinäjoella vuosittain järjestettävän Food Days -tapahtuman koordinaatiotiimissä. Taustaltani olen elintarviketieteiden maisteri Viikin elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelmasta.
Olen väitöskirjatutkija, joka nauttii tieteellisen työn ohella kansainvälisestä verkostoitumisesta ja yhteistyöstä. Nykyiset tieteelliset kiinnostuksen kohteeni liittyvät esimerkiksi Suomen maaseudun väestörakenteen muutoksiin, kouluruokaan ja kestäviin ruokaketjuihin.
Minulla on laaja kokemus hankehakemusten kirjoittamisesta eri rahoitusohjelmissa, kuten Horizon, Interreg, EIT ja monet muut. Olen ollut mukana luomassa Kestävä julkinen ateria -toimintaohjekokoelmaa InterregBSR:n rahoittamassa StratKIT-hankkeessa. Opiskelen innokkaasti suomen kieltä toivoen pääseväni edistyneelle tasolle.
Työskentelen maatalous- ja yhteiskuntatieteiden risteyskohdassa, ja olen erityisen kiinnostunut viljelijäkeskeisten ja kestävien maatalous- ja ruokajärjestelmien rakentamisesta. Olen opiskellut agroekologiaa Helsingin yliopistossa sekä kestävää maataloutta ja kehitystutkimusta Hampshire Collegessa Yhdysvalloissa. Olen maatalous- ja metsätieteiden tohtori.
Tutkimusaiheitani ovat mm. luonnon monimuotoisuuteen liittyvä laadullinen sidosryhmätutkimus, maatalouden ohjauskeinot kuten tulosperusteiset korvaukset, pölyttäjäystävällinen maatalous sekä perinnebiotooppeihin ja luonnonarvoiltaan arvokkaisiin maatalousmaihin liittyvät tutkimusteemat.
Vuosina 2023–2026 toimin Horizon Europe -rahoitteisen BioMonitor4CAP-hankkeen yhteiskuntatieteellisen työpaketin tutkijana ja toisena vetäjänä. Hankkeen tavoitteena on mm. selvittää maaseudun sidosryhmien monimuotoisuuskäsityksiä ja parantaa toimenpiteiden sosioekonomista hyväksyttävyyttä. Olen Perinnemaisemayhdistyksen varapuheenjohtaja.
Olen yhteiskuntatieteilijä, jota kiinnostaa maaseudun maahanmuutto. Olen valmistunut valtiotieteiden maisteriksi poliittisen historian oppiaineesta, mutta nykyisin tarkastelen maaseudun maahanmuuttoon liittyviä ilmiöitä sosiologisesta näkökulmasta.
Väitöskirjassani tutkin sitä, mistä maahanmuuttajien kuulumisen kokemukset maaseudun paikallisyhteisöissä rakentuvat. Minua kiinnostaa kotoutumisen kysymykset sekä se, miten paikallisyhteisöjen sosiaaliset, rakenteelliset ja poliittiset tekijät vaikuttavat maahanmuuttajien kuulumisen kokemusten muodostumiseen.
Johdan parhaillaan viisivuotista tutkimusta ”Yrittäjyys ja innovaatiot elintarvikeketjun kestävyysmuutoksessa”. Vedän myös Interreg Aurora -rahoitteista GENGREEN-hanketta, joka keskittyy vihreään naisyrittäjyyteen Pohjoismaissa, sekä NKJ-rahoitteista hanketta A Nordic Baltic framework for sustainable food systems.
Olen mukana useissa kansainvälisissä ja kansallisissa projekteissa, jotka koskevat pohjoismaista ruokajärjestelmää ja ruoka-alan yrittäjyyttä. Opetan UNIPID-verkostossa kurssia “Food entrepreneurship, sustainability and innovation in Africa and in the Nordics”.
Olen yksi Seinäjoella järjestettävän Food Days -tapahtuman järjestäjistä. Tapahtuma pyrkii nostamaan esiin ruoka-alan innovaatioita Suomessa sekä tukemaan pohjoismaista yrittäjyyttä. Olen jäsenenä Una Europa -allianssin kestävyyteen keskittyvässä yhteistyöryhmässä.
Tutkimukseni keskittyy erilaisten ilmiöiden aluetaloudellisiin vaikutuksiin. RegFin-tiimissä olen ollut arvioimassa muun muassa lähiruoan, uusiutuvan energian, liikenneratkaisujen, matkailun ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia alueiden talouteen ja työllisyyteen. Lisäksi toimin maaseutupolitiikkaa edistävissä ja yrittäjyyttä tukevissa hankkeissa.
Olen väitöskirjatutkija uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön tohtoriohjelmassa (AGFOREE). Väitöskirjatutkimuksessani tutkin, miten kestävyysmuutos kuluttajakäyttäytymisessä vaikuttaa aluetalouksiin ja ilmastonmuutosta aiheuttaviin päästöihin. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri sekä maatalous- ja metsätieteiden maisteri.
Olen tutkijan ja opettajan työssäni agroekologi; tarkastelen maataloutta ja ruokajärjestelmiä kestävyystieteellisesti ja erityisesti ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Tutkimusryhmäni kanssa olemme kehittäneet agroekologisten symbioosien tuotantojärjestelmämallin, jota olemme ehdottaneet kestävyysmuutoksen tarvitsemaksi malliksi. Teemme tutkimustyötä myös mm. ravinnekierrätyksen ja kierrätysravinteiden parissa, viljely-ympäristöjen luonnon monimuotoisuuden seurannan kehittämiseksi sekä rikkakasvien kemikaalittoman torjunnan menetelmien kehittämiseksi.
Olen agronomi ja maatalous-metsätieteiden tohtori, alun perin maatalouseläintieteessä. Vuodesta 1996 olen toiminut Helsingin yliopiston agroekologian professorin tehtävässä, aluksi maataloustieteiden osastolla ja vuodesta 2019 Ruralia-instituutissa. Vuodesta 2022 toimin lisäksi Strategisen tutkimuksen FOOD-tutkimusohjelman (2019-2025) ohjelmanjohtajana. Ohjaan useita agroekologian ja kestävyystieteen jatko-opiskelijoita.
Työskentelen luomuopetuksen ja -tutkimuksen kehittämisen parissa Luomuinstituutin koordinaatioryhmässä. Koulutukseltani olen maatalous-metsätieteiden tohtori (kotieläinten ravitsemustiede ja biotekniikka).
Erikoisosaamistani ovat laboratoriomenetelmät, joilla voi tutkia rasvahappojen aineenvaihduntaa ja metaanin muodostumista lehmän pötsissä. Olen ollut myös mukana kehittämässä laboratoriomenetelmää luomumaidon todentamiseen. Suuri intohimoni on yliopiston digiopetuksen ja uuden opetussuunnitelman kehittäminen.
Olen erilaisten paikallisten ja maakunnallisten koulutushankkeiden parissa työskentelevä kasvatustieteilijä. Työnimikkeeni on pedagoginen suunnittelija. Työskentelin aikaisemmin pitkään myös verkko-opetuksen suunnittelun ja toteutuksen sekä osuustoiminnan yliopistoverkoston koordinoinnin parissa. Minua kiinnostavat erityisesti yrittäjyyskasvatuksen, aikuiskasvatuksen ja uudenlaisten oppimisympäristöjen mahdollisuudet.
Olen myös Turun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnan Opettajankoulutuslaitoksen jatko-opiskelija tutkien opettajien oppimista heidän työskennellessään osuuskuntamuotoisen opiskelijayrittäjyyden parissa.
Olen maaseutukysymyksiin erikoistunut ihmismaantieteilijä (Human Geography) ja aluetieteen dosentti. Akateemisen kiinnostukseni kohde on ihminen luovana toimijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Erilaisten maaseutujen konteksteissa tämä on käytännössä tarkoittanut paikallisten kehittäjätoimijuuksien ja -politiikkojen tutkimista, arviointia ja menetelmien kehittämistä. Nykyisin työni keskiössä ovat kunnat – instituutioina, organisaatioina ja alueyhteisöinä. Paikkaperustaisina toimijoina näen kunnilla elintärkeän tulevaisuuden roolin niin maaseudun elinvoiman ylläpitämisessä kuin laajemmin kestävyyssiirtymän oikeudenmukaisessa toimeenpanossa.
Tampereen yliopistossa 1986 alkanut tutkijan työ päätyi väitökseen aluetieteessä vuonna 1994. Japanissa vietetyn tutkimusjakson jälkeen siirryin Helsingin yliopistoon vuonna 1996. Ruralia-instituutin tutkimusjohtajana olen toiminut vuodesta 2001. Olen osallistunut kansallisen maaseutupolitiikan foorumeille ja kehittänyt aktiivisesti maaseutuun liittyvää yliopisto-opetusta (Rural Studies) sekä alan tutkimus- ja julkaisutoimintaa (Maaseutututkimus-lehti).
Toimin instituutin varajohtajana ja johdan monitieteistä ”Aluekehitys, paikka ja kestävä kehittäminen” -tutkimusryhmää.
Olen politiikan ja historian tutkija sekä ekonomi, joka on työskennellyt asiantuntijana ja projektipäällikkönä maaseutuun liittyvissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa vuodesta 2006. Otan aktiivisesti osaa instituuttimme opetustoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.
Asiantuntemusalojani ovat maaseudun ja kaupungin sekä maaseudun ja maailmanpolitiikan välinen suhde, maaseudun elinkeinojen kehittäminen sekä alue- ja luonnonvarahistoria. Kansainvälinen yhteistyöni on suuntautunut EU-jäsenmaiden lisäksi mm. Japaniin ja Turkkiin. Maaseudun uusi aika -lehden päätoimittajan tehtävää hoidin vuosien 2016–2018 aikana. Tällä hetkellä olen Maaseudun uusi aika -yhdistyksen varapuheenjohtaja.
Toimin projektipäällikkönä ja olen työskennellyt pitkän rupeaman maaseudun kehittämisen parissa. Viimeisen yli kymmenen vuoden ajan aihealueena on ollut ruoka-alan kehittäminen tähdäten alan yrittäjyyden edistämiseen. Aihepiiriin liittyen uutena teemana mukaan on tullut ruokamatkailu. Mielenkiinnon kohteeni on erityisesti yrittäjyys, ja olen aikaisemmin toiminut muun muassa myös siihen liittyvissä koulutushankkeissa.
Taustaltani olen kansantaloustieteilijä. Vuorovaikutus monitieteisessä työyhteisössä antaa yllin kyllin herätteitä uusista näkökulmista ja lähestymistavoista maaseudun kehittämiseen, mikä motivoi ja rohkaisee minua ottamaan selvää itselle uusista ja vieraista asioista.
Toimin projektipäällikkönä KUMU-hankkeessa, jossa tarkastellaan Etelä-Savon kuntien strategista asemoitumista kestävyysmuutokseen. Olen myös väitöskirjatutkija poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten (PYAM) tohtoriohjelmassa. Väitöskirjassani tutkin alueita, jotka kamppailevat väestön vähenemisen aiheuttamien ongelmien kanssa. Pyrin tutkimuksessani ymmärtämään tämän kehityksen monimutkaisia ja moniulotteisia vaikutuksia kiinteistömarkkinoihin. Lisäksi tutkin kestävyysmuutoksen tarjoamia mahdollisuuksia ja siihen liittyviä kysymyksiä väestöltään vähenevillä alueilla. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri kiinteistötaloudesta (Aalto-yliopisto) ja filosofian maisteri suunnittelumaantieteestä (Helsingin yliopisto).
Olen taustaltani kriittinen organisaatiotutkija, joka identifioituu nykyään yhteiskuntatieteelliseksi ympäristötutkijaksi. Tutkimukseni keskittyy kestäviin ruokatalouksiin, maanviljelijöiden toimeentulon kysymyksiin, monilajisiin suhteisiin sekä näkymättömään työhön maatalousmaisemissa. Tutkimukseni pohjaa käytäntöteoreettiseen lähestymistapaan ja etnografiseen tutkimusotteeseen; olen niin ikään kiinnostunut relationaalisista tiedontuonannon metodologioista sekä vaihtoehtoisista tieteen representaation muodoista.
Tutkimuksen ohella olen kehittänyt dialogisiin menetelmiin perustuvan kurssin "Yritysvastuu globaalissa taloudessa" ja opettanut "Kestävät ja monimuotoiset taloudet” -teemaa yli vuosikymmenen ajan eri yliopistoissa Suomessa. Olen julkaissut tutkimustuloksiani useissa alan journaaleissa ja toimitetuissa kirjajulkaisuissa, järjestänyt työryhmiä alan konferensseissa ja toiminut erityisnumeron toimittajana. Lisäksi olen Untame-tutkimuskollektiivin perustajajäsen, käsikirjoittaja ja juontaja Untame-tiedepodcastissa, blogikirjoittaja, aloitteleva metsäpuutarhuri ja äiti.
Olen väitöskirjatutkija ympäristöalan tieteidenvälisessä tohtoriohjelmassa (DENVI) ja tutkin maatalousalan toimijoiden käsityksiä luonnon monimuotoisuudesta. Tutkimuksessani tarkastelen myös, kuinka luonnon monimuotoisuus on osana maatalouden yritystoimintaa. Olen kiinnostunut maatalousteollisuuden mahdollisuuksista tukea ja integroida luonnon monimuotoisuus osaksi toimintaansa.
Olen valmistunut Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta. Pro gradu -tutkielmassani selvitin, kuinka kemianteollisuuden yritykset raportoivat luonnon monimuotoisuudesta.
Työskentelen erilaisissa matkailualaan liittyvissä kehittämis- ja tutkimustehtävissä tiiviissä yhteistyössä pienten matkailuyritysten kanssa. Kiinnostukseni kohteita ovat mm. matkailualan pienten yritysten kehittäminen, tuotteistaminen ja tarinallistaminen. Olen kehittänyt yrittäjille Tuote ja tarina -koulutuksen.
Olen vetänyt useita matkailuhankkeita, kuten Kestävä kansainvälinen historiamatkailu: Kustaa III – Sprengtporten – Katariina II, jossa kehitettiin historiamatkailua, Tikkutollosta tuotteeksi, jossa luotiin kestäviä maaseutumatkailun toimintamalleja, sekä D.O.Saimaa, joka edistää Saimaan alueen ruokamatkailua hyödyntäen paikallisia raaka-aineita ja kulttuuria.
Koulutukseltani olen maantieteilijä ja olen väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Itä-Suomen yliopistossa (Joensuu).
Toimin tutkijatohtorina ja työni keskittyy kysymykseen siitä, mitä vaikutuksia viljely- ja ruokajärjestelmien muuttamisella on, jos ne perustuisivat paikallisten resurssien nykyistä kestävämpään hyödyntämiseen. Esimerkkinä paikallisesta kiertotalouteen perustuvasta ruoantuotantojärjestelmästä toimii kehittämämme agroekologisten symbioosien malli. Tämän lisäksi minua kiinnostaa, miten ruoantuotanto on linkittynyt alueellisiin ja kansallisiin ruokajärjestelmiin sekä myös globaaliin ruokajärjestelmään. Toimin myös osa-aikaisesti Luomuinstituutin koordinaatioryhmässä.
Taustaltani olen agroekologi. Ruralia-instituutissa olen työskennellyt vuodesta 2020 alkaen erilaisissa ruoantuotannon kestävyyteen liittyvissä hankkeissa.
Tutkimukseni keskittyy etenkin erilaisten toimintojen ja muutosten aluetaloudellisiin vaikutuksiin. Toteutan aluetaloudellisten vaikutusten arviointeja RegFin-tiimissä monipuolisesti eri teemoihin liittyen. Arvioinnit ovat koskeneet esimerkiksi lähiruoan käytön, ruokajärjestelmän kestävyysmuutoksen, uusiutuvan energian, liikenneratkaisujen, matkailun ja metsätalouden vaikutuksia eri kokoisten alueiden talouteen ja työllisyyteen. Lisäksi olen mukana maaseutupolitiikan verkostotyössä tukemassa maaseudun elinvoimaisuutta.
Olen erityisesti kestävyysmuutoksen aluetaloudellisista vaikutuksista ja alueellisista eroista kiinnostunut tutkijatohtori. Koulutukseltani olen hallintotieteiden tohtori opintosuuntana aluetiede. Hyödynnän työssäni etenkin monitoimialaisia ja monialueellisia yleisen tasapainon RegFin ja RegFinDyn -malleja.
Olen valtiotieteen maisteriksi valmistunut yhteiskuntatieteilijä, jonka kiinnostuksen kohteena on urheiluseurojen rooli maaseudun kehityksessä. Väitöskirjassani tutkin menestyvien urheiluseurojen kehittymistä suomalaisessa maaseutukontekstissa ja pyrin kuvaamaan keskeisten toimijoiden motiiveja ja käsityksiä urheilujoukkueen olemassaolon ja menestyksen vaikutuksesta paikkakunnan kehitykselle.
Lisäksi olen aktiivisesti osallistunut erilaisten alueellisten ruokasektorin koulutus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiseen.
Innostun monitieteisyydestä luonnontieteiden ja ihmistieteiden rajapinnoilla. Akateemiselta alkujuureltani olen evoluutioekologi ja maisemaekologian dosentti, mutta olen sittemmin saanut ajatteluuni sytykkeitä erityisesti aluetieteestä, kestävyystieteestä ja yhteiskuntatieteellisestä ympäristöntutkimuksesta. Erityisen kiinnostunut olen ihmisen tiedostetusta ja tiedostamattomasta käyttäytymisestä kestävyysmurroksessa ja siihen liittyvässä maaseudun yrittäjyyden uudistumisessa.
Toimin Ruralian johtajana. Olen mukana maatalous- metsätieteellisen tiedekunnan strategisessa kehittämisessä sekä monissa verkostoissa (mm. HELSUS, UniPID, Maaseutupolitiikan neuvosto MANE, Seinäjoen yliopistokeskus). Ohjaan väitöskirjoja Helsingin yliopistossa PYAM-, DENVI- ja AGFOREE-tohtoriohjelmissa.
Olen täysinpalvellut akateeminen tutkimus-, opetus- ja kehittämismoniottelija. Tiedepolitiikan tekemiseen olen osallistunut yhteiskuntatieteiden, tulevaisuudentutkimuksen, tasa-arvotutkimuksen ja kehitysmaatutkimuksen sekä maaseutupolitiikan valtakunnallisissa toimielimissä, maaseudun tutkimus- ja kehittämisyksiköiden johtokunnissa myös Helsingin yliopistossa. Luottamustoimistani on kulunut aikaa vuosia. Etäisyyttä nykytutkimuksen ongelmiin ja niiden ratkaisuihin lyhentää asioiden pintapuolinen seuraaminen median ja somen palstoilla.
Osuustoiminnan ja yhteisötalouden tutkimus kuuluu vierailevan tutkijan tehtäviini tiedonkeruutalkoiden koordinoijana osuustoiminnan ja taloudellisen yhteistoiminnan tutkimusseuran Kooperatiivin historiikkia varten. Tavoitteena on tuottaa seuran varhaisvaiheista kertova yhteisjulkaisu YK:n kansainvälisen osuustoimintavuoden 2025 aikana. Teemavuoden aktiviteetteihini kuuluu myös artikkelin kirjoittaminen kansainväliseen yhteisjulkaisuun osuustoiminnasta taloudellisen resilienssin rakentajana.
Tieteenalani on agroekologia ja koulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden maisteri. Työhöni liittyviä aiheita ovat maatalouden alkutuotannon ympäristökestävyys sekä maatalousympäristön monimuotoisuus.
Teen väitöskirjatutkimusta Uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön tohtoriohjelmassa (AGFOREE). Väitöstyössäni tutkin suomalaisen luomutuotannon kehittämiskohteita uudistavan maatalouden näkökulmasta.
Koulutustaustaltani olen sosiologi ja kauppatieteilijä, ja työskentelen maaseudun pienyrittäjyyteen liittyvissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa. Olen erityisen kiinnostunut maaseudulla toimivien pienyritysten yhteiskuntavastuuseen, yritysten ja paikallisyhteisöjen välisiin suhteisiin sekä (yhteisölähtöiseen) yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen liittyvistä kysymyksistä. Näiden lisäksi tarkastelen tutkimuksessani omistajuuden tunteita metsänomistajakontekstissa sekä elintarvikeketjujen liiketoimintasuhteita.
Tutkimuksiani on julkaistu useissa maaseudun, organisaatioiden toiminnan ja metsäalan tutkimukseen keskittyvissä kansainvälissä julkaisuissa. Olen myös mukana Maaseutututkimus-lehden toimituskunnassa ja toimin väitöskirjaohjaajana PYAM-tohtoriohjelmassa.
Me maanviljelijät olemme onnellisessa asemassa, sillä me voimme helposti tehdä ympäristömme hyvinvointia lisääviä ratkaisuja hallinnoimallamme maalla. Tavoitteeni tutkijana on tehdä siitä mahdollisimman helppoa, palkitsevaa ja kannattavaa.
Olen paitsi viljelijä eteläsuomalaisella kasvinviljelytilalla, myös agronomi ja väitöskirjatutkija. Pääaineeni oli kasvipatologia ja tutkimuksissani kurkistan viljelijöiden elämään ja päätöksentekoprosesseihin erityisesti kasvinsuojelun, mutta myös ekologisesti ja ekonomisesti kestävän kasvintuotannon näkökulmasta. Teen poikkitieteellistä tutkimusta, jossa luonnontieteilijä sukeltaa yhteiskuntatieteiden syvään päähän ja aineistolähtöiseen kvalitatiiviseen lähestymistapaan. Koen olevani linkki tutkimuksen ja viljelijöiden välissä, ääni joka kuuluu molempiin joukkoihin ja tietoisesti pyrkii poistamaan vastakkainasetteluja.
Ruralia-instituutissa työskentelen CONSERWA-hankkeen yhteiskuntatieteellisen työpaketin toisena tutkijana Toni Ryynäsen apuna ja tilakoetyöpaketin vetäjänä Suomessa.
Toimin Ruralia-instituutissa tutkimuskoordinaattorina. Työni koostuu erilaisten alueellisten, kansallisten sekä kansainvälisten tutkimus- ja kehittämishankkeiden hakemisesta ja toteuttamisesta. Tutkimustyöni keskittyy luonnonvarojen kestävään käyttöön ja sosiaaliseen kestävyyteen liittyviin kysymyksiin, joita tarkastelen yhteiskuntatieteellisellä otteella. Väitöstyöni esimerkiksi käsitteli metsiin ja luonnonvaroihin liittyvää psykologista omistajuutta.
Muita tutkimusteemojani ovat olleet metsänomistajatutkimus, kestävä maaseutumatkailu (mukaan lukien metsästysmatkailu), luonnontuotteiden hyödyntäminen, metsien monikäytön haasteet sekä maaseudun luonnonvaroihin pohjaava pienyrittäjyys, sen toimintamallit ja niiden murros. Lisäksi olen toiminut yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen sekä Green Care -toimintaan liittyvissä kehittämishankkeissa.
Taustakoulutukseltani olen maa- ja metsätieteen tohtori ja olen myös mukana Helsingin yliopiston kestävyysinstituutin HELSUSin toiminnassa sekä olen mm. alueellisen metsäneuvoston ja Suomen Luontoyrittäjyysverkoston hallituksen jäsen.
Ihmisten ja luonnon hyvinvointiin liittyvät aiheet kiinnostavat minua monipuolisesti. Olenkin saanut kehittämis- ja opetushankkeissa työskennellä niin luonnonmukaisen maa- ja elintarviketalouden, luonnon hyvinvointivaikutusten (Green Care), opetus-yritysyhteistyön, osaamisen kehittämisen kuin paikallisten ruokajärjestelmienkin, kuten kumppanuusmaatalous, parissa. Mielenkiintoista olisi syventyä myös metsäpuutarhoihin, käsitöiden hyvinvointivaikutukseen ja omavaraisuuden teemoihin.
Koulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden maisteri (puutarhatiede) sekä tekstiilialan artesaani. Ruralia-instituutissa olen työskennellyt vuodesta 2001.
Tällä hetkellä olen vuorotteluvapaalla 26.1.2025 asti.
Toimin väitöskirjatutkijana erityisesti perinteisen rakentamisen ja pohjalaistalojen parissa. Minua kiinnostavat kulttuuriperintöarvojen lisäksi erityisesti vanhan rakennuskannan ekologisuus ja kestävä rakentamisen tapa. Olen opiskellut kansatiedettä ja musiikkitiedettä ja eräs toimintakenttäni on kansanmusiikin saralla, sillä olen kasvanut kaustislaisessa viuluperinteessä. Tutkimusryhmässämme toimin lähinnä erilaisissa kulttuuriperintöhankkeissa, jotka usein liittyvät vanhaan rakennuskantaan.
Julkaisuista voi mainita Sulevi Riukulehdon kanssa kirjoitetun Komeat pohjalaistalot -kirjan, joka käsittelee pohjalaistaloperinnettä ja niiden arvopohjaa. Tulevaisuuden kiinnostuksen kohteina on vanhan rakennuskannan käytön ja arvostuksen edistäminen tiedon avulla. Ratkaisut ekologiseen rakentamiseen löytyvät ajalta, jolloin on rakennettu ekologisesti.
Olen historioitsija, joka on kiinnostunut maaseudun kulttuuriperinnöstä ja ympäristöhistoriasta. Olen valmistunut filosofian maisteriksi yleisen historian oppiaineesta. Ruralia-instituutissa olen ollut mukana laatimassa kylä- ja kuntahistorioita (Ilmajoki, Kuortane, Seinäjoki, Myllymäki), toteuttanut rakennettuun ympäristöön liittyviä kehittämishankkeita ja syventynyt historiamatkailuun.
Ruralia-instituutissa vahvistuva tutkimustrendi on tarkastella luonnonvarojen käytön historiaa. Olemme aloittamassa tutkimusta turpeentuotannon historiasta Etelä-Pohjanmaalla. Tutkimme turvetuotannon merkitystä turvetuottajille ja maaseudun pienyhteisöille ensisijaisesti kokemusten ja kuulumisen tunteen kautta.
Työskentelen yliopisto-opetuksen ja jatkuvan oppimisen parissa. Työni sisältää muun muassa koulutushankkeiden suunnittelua, toteutusta ja hallinnointia sekä opetuksen strategista kehittämistä. Oppijoiden, työelämän ja alueen tarpeita palvelevien oppimisratkaisujen, palveluiden ja prosessien kehittäminen yhteistyössä eri toimijaverkostojen kanssa on myös osa työtäni. Erityisesti olen kiinnostunut opetuksen työelämäyhteistyöstä ja sen toimintamallien kehittämisestä.
Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri. Vastaan instituuttimme opetus- ja koulutustoiminnan koordinoinnista ja kehittämisestä. Olen mukana maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan koulutustoimikunnassa, Seinäjoen yliopistokeskuksen koulutusryhmässä ja Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen hallituksessa, joissa pääsen seuraamaan korkeakoulutusta monesta näkökulmasta.
Toimin projektipäällikkönä ja maaseutuasiantuntijana erityisesti monitoimijaisissa verkostohankkeissa. Viime vuodet olen ollut mukana ruoka-alan ja ruokajärjestelmien TKI-toiminnassa. Työskentelen myös opiskelijoiden yritys- ja työelämäyhteistyön edistämiseksi Etelä-Savon alueella yhdessä Mikkelin yliopistokeskuksen kanssa. Koulutustaustaltani olen maantieteilijä ja minulla on myös opettajakoulutus.
Minulla on pitkä ja monipuolinen kokemus erityisesti paikkaperustaisesta kehittämisestä (EU:n Leader-toimintatapa) niin tutkimuksen, arviointitoimeksiantojen kuin hallinnon ja käytännön toteutuksen näkökulmista. Mielenkiinto sekä paikalliseen että globaaliin kehitykseen on vienyt minua kenttätöihin myös Saharan eteläpuoleisen Afrikan maaseutualueille. Olen kiinnostunut laaja-alaisesti kestävyyskysymyksistä ja maaseutujen ihmisten ja yhteisöjen toiminnasta.
Olen erilaisissa aluekehitykseen liittyvissä tutkimus- ja kehittämistehtävissä pitkään toiminut maantieteilijä. Viime vuosina olen keskittynyt tutkimaan monipaikkaisuutta aluekehitystekijänä erityisesti monipaikkaisten asukkaiden toimijuuden ja paikkasuhteen näkökulmista. Monipaikkaisuus on ilmiö, jonka merkitys on jatkuvasti kasvanut yhteiskunnallisesti. Sen kautta on myös mahdollista ymmärtää aluekehityksen dynamiikkaa laajemmin.
Käytännössä olen toteuttanut erilaisia tutkimus- ja kehittämishankkeita yhdessä kotimaisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa. Monet niistä liittyvät monipaikkaistumiseen maaseutuja ja kaupunkeja yhdistävänä tekijänä. Myös jatkossa olen avoin yhteistyöhön tässä aihepiirissä eri toimijoiden kanssa.
Olen maaseutututkijaksi identifioituva hallintotieteilijä, jota kiinnostaa paikallisyhteisöt. Kiinnostuksen kohteeni liittyvät erityisesti yhteisötalouteen ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen, kokemukselliseen kotiseutututkimukseen sekä monipaikkaiseen asumiseen.
Viimeaikaisia tutkimusteemojani ovat olleet maaseudun paikallisyhteisöjen omaehtoisen palvelutuotannon tukeminen ja kehittäminen yhteisölähtöisen yhteiskunnallisen yrittäjyyden keinoin, kotiseutukokemusten rakentuminen sekä monipaikkainen kuntalaisuus, joka on myös väitöskirjani aiheena.
Olen johtanut alueiden ajallista tutkimusta Ruralia-instituutissa vuodesta 2011. Aluehistoriassa huomio suuntautuu kansallisen historiankirjoituksen sijasta alueellisiin ilmiöihin ja rakenteisiin – siis historiaan, jossa alueilla ja niiden rajoilla on erityinen merkitys. Kulttuuriperinnön tutkimus käsittää maaseudun aineellisen ja aineettoman kulttuurin koko kirjon, kuten kielen, musiikin, rakennukset, taiteet, elintavat, perinteet ja uskomukset. Ryhmäni on tehnyt runsaasti maaseutuasumiseen ja kotiseudun kehittämiseen liittyviä hankkeita.
Aluehistoria ja kulttuuriperintö yhdistyvät kotiseudun tutkimuslinjassa. Olen rakentanut kokemuksellisen kotiseudun teoriaa vuodesta 2004. Ruralia-instituutissa ryhmäni on johdonmukaisesti kehittänyt myös kotiseudun käsitteitä ja tutkimusmenetelmiä sekä tehnyt tapaustutkimuksia.
Oman tutkijaurani aloitin 1990-luvulla kulutus- ja elintasohistoriasta. Dosentuurini ala Jyväskylän yliopistossa on taloudellisten aatteiden oppihistoria.
Tärkein kansainvälinen toimintaympäristöni on International Society for Regional History, ISRH, jota olin perustamassa vuonna 2021 ja jonka johtoryhmän varapuheenjohtajana toimin. North-Westin yliopistossa Etelä-Afrikassa olen sosiaalisen transformaation ylimääräinen professori.
Koulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden tohtori sekä kuluttajaekonomian dosentti. Vedän tutkimusryhmää ”Ihminen digitaalisissa ja kestävissä talouksissa”, jossa tutkimus yhdistää ihmisten kokemukset heidän näkökulmistaan laajasti ymmärretyn kaksoissiirtymän haasteisiin. Yhteiskuntatieteellisesti ja laadullisesti orientoituneena tutkijana hyödynnän työssäni laajasti erilaisia lähestymistapoja, tutkimusmenetelmiä ja -aineistoja.
Ryhmän tutkimushankkeet ovat liittyneen pääosin kolmeen pääteemaan: solumaatalouden sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin merkityksiin, sidosryhmien näkökulmien tutkimiseen ruokajärjestelmäkysymyksissä ja digitalisaation hyödyntämiseen aluekehittämisessä. Ohjaan myös väitöskirjoja kolmessa tohtoriohjelmassa (PYAM, DENVI ja AGFOREE).
Työskentelen monitieteisen maaseutututkimuksen parissa. Koulutukseltani olen aluetieteilijä ja tarkastelen maaseutua lähinnä talousmaantieteen, humanistisen maantieteen ja hallintotieteiden tutkimusnäkökulmista. Erityisesti maaseutualueiden kehitykseen vaikuttaminen on ollut lukuisten tutkimus-, kehittämis- ja arviointihankkeiden keskiössä.
Tutkimusilmiöiden kirjo on vaihdellut Ruralia-instituutissa vietettyjen yli 20 vuoden aikana maakunnallisen kulttuuritoiminnan tutkimuksesta pienyritysten yhteiskuntavastuuseen ja ihmisten kuulumisen ja kotiseutukokemuksen rakentumisen tutkimukseen.
Erityisiä kiinnostuksen kohteitani ovat tietoyhteisöjen toiminta, yliopistojen kolmas tehtävä ja aluevaikuttavuus sekä maaseudun kulttuuriset representaatiot. Osallistun aktiivisesti instituutin opetustoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen.
Olen ruoantuotannon ja yrittäjyyden ilmiöistä kiinnostunut ekonomi, joka on työskennellyt asiantuntijana useissa erilaissa yrittäjyyteen ja maatalouteen liittyvissä tutkimus- ja kehittämishankkeissa vuodesta 2005 lähtien. Tutkimusteemoja ovat olleet esimerkiksi elintarvikeketjun liiketoimintasuhteiden johtaminen, yrittäjyysidentiteetit, maatilayrittäjyys, strateginen johtaminen, ruoantuotannon tulevaisuusymmärrys, lyhyet jakeluketjut ja kumppanuusmaatalous (CSA). Olen ollut kehittämässä muun muassa yritysten resilienssiä, digitalisaatiota ja asiakaslähtöisyyttä.
Väitöskirjatutkimukseni tarkastelee yrittäjyysidentiteetin, psykologisen omistajuuden ja luottamuksen vaikutuksia elintarvikeketjun asymmetrisissä liikesuhteissa. Minua kiinnostaa, miten erilaiset identiteetit ja omistajuus heijastuvat yrittäjien päätöksiin. Tässä aikakaudessa ruokajärjestelmän murros ja kestävä kehitys luovat tutkimukselle mielenkiintoisen ja haastavan kontekstin.
Työhöni liittyvät keskeisesti ruoan alkuperä ja ruoan alkuperään liittyvät merkintäjärjestelmät. Esimerkkinä merkintäjärjestelmistä voin mainita EU:n laatujärjestelmät, kuten nimisuojajärjestelmän ja luomutuotteet sekä alueellisen D.O.Saimaa-merkin.
Koordinoin parhaillaan nimisuojatuotteisiin liittyvää Erityiseksi todettu -hanketta, jossa muun muassa autan hakijaryhmittymiä nimisuojahakemusten tekemisessä. Olen ollut maa- ja metsätalousministeriön asettaman nimisuojatyöryhmän jäsen vuodesta 2012. Lisäksi olen mukana D.O.Saimaa-hankkeessa arviointiraati- ja kriteeristötoimenpiteissä. Ruokakulttuurista osaamista olen kartuttanut "Kestävä kansainvälinen historiamatkailu Kustaa III – Sprengtporten – Katariina II" -projektissa, missä mielenkiinnon kohteena oli erityisesti 1700-luvun ruokakulttuuri.
Taustaltani olen elintarviketieteiden maisteri ja teen parhaillaan väitöskirjaa ruoan mainetekijöihin liittyen.
Tutkimustyöni kohdistuu bakteerien aiheuttamiin, ihmisille vakaviin infektioihin ja niiden ennaltaehkäisyyn luonnonaineiden avulla. Tutkimusryhmäni on tutkinut maidon, metsämarjojen ja hunajien bakteerien tarttumista estäviä, antiadhesiivisia, sekä antibioottisia vaikutuksia. Kasvirohdosten terveysvaikutuksiin liittyvä tutkimusyhteistyömme on kansainvälistä ja ulottuu afrikkalaisiin ja kiinalaisiin yliopistoihin. Tällä hetkellä valmistelen yleistajuista julkaisua tieteellisesti tutkituista hunajan terveysvaikutuksista Suomen Kulttuurirahaston rahoituksella. Olen lääketieteellisen biokemian tohtori ja kansanterveystieteen dosentti (Itä-Suomen yliopisto) sekä farmaseuttisen biologian dosentti Helsingin yliopistossa.
Tutkin ja kehitän maaseutua erilaisissa hankkeissa erityisesti maaseudun yrityksiin ja hyvinvoinnin eri ulottuvuuksiin liittyen. Olen työskennellyt viime vuosina muun muassa yhteisölähtöiseen yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen, Green Careen, naisten yrittäjyyteen ja ruoan lyhyisiin jakeluketjuihin liittyvissä hankkeissa.
Väitöskirjaani teen poliittisten, yhteiskunnallisten ja alueellisten muutosten (PYAM) tohtoriohjelmaan ja se käsittelee maaseudun naisten hyvinvointia kyvykkyyksien, mahdollisuuksien ja valinnanvapauden näkökulmista. Taustaltani olen viittomakielen tulkki (AMK) ja sosiaali- ja terveyshallintotieteiden maisteri.
Tutkin digitaalisen ja vihreän siirtymän edellytyksiä kestävässä aluekehityksessä INNOCAP-hankkeessa. Hankkeessa selvitän kaksoissiirtymää mahdollistavia tekijöitä hyödyntäen paikkatietojärjestelmiä (GIS).
Olen väitöskirjatutkija ympäristöalan tieteidenvälisessä tohtoriohjelmassa (DENVI). Tarkastelen väitöskirjatutkimuksessani kaksoissiirtymän sosioekonomisia vaikutuksia, alueellisia eroja sekä mahdollisuuksia. Taustani on maantieteessä ja tein pro graduni hiiliviljelyn vaikutuksesta peltokasvien yhteyttämiseen Suomessa satelliittimittausten perusteella.
Työskentelen ruoka-alan ja maaseudun kehittämisen parissa. Maaseutupolitiikan verkostotyön kautta olen tukemassa maaseudun elinvoimaisuutta.
Lähiruoka-alan ja pk-elintarvikeyrittäjyyden edistämistä olen toteuttanut yli 15 vuoden ajan yhdessä laajan ruoka-alan yhteistyöverkoston kanssa. Toimin valtakunnallisen ruokasektorikoordinaation projektipäällikkönä ja siihen liittyen aktivoin ruoka-alan toimijoita yhteistyöhön ja kokemusten vaihtoon sekä rakennan toimijoiden välisiä verkostoja. Toimitan Aitoja makuja -lehteä ja aitojamakuja.fi -verkkosivua.
Koulutukseltani olen maantieteilijä ja väitöskirjatutkimuksessani tutkin kehittämistoiminnan vaikutuksia paikallisruoan toimintaympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin, niihin vaikuttaneisiin tekijöihin ja ilmiöihin.
Olen toiminut Ruralia-instituutissa vuodesta 2019 lähtien apurahatutkijana ja väitöskirjatutkijana osana Ihminen digitaalisissa ja kestävissä talouksissa -tutkimusryhmää. Väitöskirjassani tutkin Japanin furusato noozei -kotiseutulahjoitusjärjestelmää ja alustatalouden soveltamista julkiselle sektorille etenkin aluekehittämisen näkökulmasta.
Koulutukseltani olen kielitieteilijä, mutta tutkimukseni on lähestymistavaltaan monitieteistä. Väitöstutkimuksessani tarkastelen yhteiskuntatieteellisin aineistoin ja menetelmin järjestelmässä toimivien japanilaisten alustayritysten ja kuntien vuorovaikutussuhteita sekä jäsennän digitaalisten alustojen tuomia mahdollisuuksia ja haasteita julkisen sektorin systeemitason innovaatioita hahmoteltaessa. Tutkimusintresseihini kuuluvat alustatalous, alustaekosysteemit ja alustoituminen yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden näkökulmista.
Toimin Strategisen tutkimuksen FOOD-tutkimusohjelmassa (2019–2025) ohjelmakoordinaattorina. Ohjelmassa etsitään keinoja ja ratkaisuja, joilla edetään kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää.
Koulutukseltani olen maatalous- ja metsätieteiden maisteri agroekologian syventävillä opinnoilla. Olen väitöskirjatutkija uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön tohtoriohjelmassa (AGFOREE). Väitöskirjatutkimuksessani tutkin, miten erilaiset ruuan tuotannon ja kulutuksen järjestelmistä ja teollisuuden ravinteikkaista jätteistä ja sivuvirroista jalostetut kierrätyslannoitteet ja maanparannusaineet vaikuttavat peltomaan biologisiin, kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin, peltokasvien ravinteiden ottoon ja sadonmuodostukseen.
Tieteellinen taustani on kulttuurintutkimuksessa. Olen etnologi, jonka tutkimusta profiloi erityisesti etnografinen tutkimusote. Tekemiseni aihepiiri vaihtelee, mutta minua inspiroi erityisesti maaseudun tarkastelu muistakin kuin ihmisnäkökulmista. Olen kiinnostunut tuomaan tutkimuksen piiriin asioita, jotka usein jäävät näkymättömiin tai joita ei ole pidetty tutkimisen arvoisina. Pitkäaikainen ihastukseni on aineellisen kulttuurin tutkimus.
Koulutukseltani olen filosofian tohtori. Väitöskirjani käsitteli kylien ajallisuuksia ja aineellisuuksia. Ruralia-instituutissa työnkuvaani kuuluu myös Ruralia-instituutin Visiting Scholar -ohjelman koordinointi.
Olen kestävän talouden ja osuustoiminnan yliopistotutkija. Olen väitellyt kauppatieteiden tohtoriksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta ja saanut kestävän talouden dosentin arvonimen Helsingin yliopistosta.
Tutkimusintressini liittyvät yhteisölliseen organisoitumiseen ja uusien (väitetysti) sosiaalisten ja ympäristöystävällisten toimialojen syntyyn. Töitäni on julkaistu johtamisen, innovaatiotutkimuksen ja kestävän kehityksen alojen arvostetuissa lehdissä. Toimin myös osuustoiminta-alan opetusta tarjoavan yliopistoverkoston Co-op Network Studiesin akateemisena johtajana ja luennoin sen puitteissa kurssia Osuustoiminta ja kestävä kehitys.
Työskentelen ruoka-alan yritysten ja organisaatioiden parissa tutkimus- ja kehittämistehtävissä sekä kansallisissa että kansainvälisissä hankkeissa. Kiinnostukseni kohteita ovat mm. pienten yritysten liikesuhteet, lyhyet jakeluketjut sekä ruokajärjestelmän vastuullisuus. Lisäksi olen mukana ruokaan liittyvissä aluetalousvaikutusten arvioinneissa. Olen koordinoinut Itämeren Interreg -hankkeita, joissa on luotu laaja Kestävän julkisen aterian toimintaohjekokoelma.
Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri markkinoinnin alalta. Väitöskirjatutkimuksessani tarkastelen pienten ruoka-alan yritysten asymmetrisia liikesuhteita markkinoinnin johtamisen haasteena.
Työskentelen erilaisissa ruoka-alaan liittyvissä kehittämis- ja tutkimustehtävissä. Reilun parinkymmenen vuoden aikana asiantuntemusaloikseni ovat muotoutuneet luomuelintarviketuotanto, ruokaan liittyvät paikalliset arvoketjut, ruokamatkailu ja kestävä matkailu. Johdan myös Kestävät ruokajärjestelmät -asiantuntijaryhmää.
Koulutukseltani olen vastuulliseen liiketoimintaan erikoistunut ekonomi. Työn alla olevassa väitöskirjassani tutkin matkailijan näkökulmasta kestävyyden roolia yhdellä elämyskuluttamisen osa-alueista eli matkailussa.