Renkaat keskeisessä roolissa maataloudessa

Oikeat renkaat ja niissä oikeat paineet pitävät peltomaata hyvässä kunnossa, säästävät polttoainetta, parantavat satoja ja viljelijän työhyvinvointia. Jokainen ei kuitenkaan voi olla osaaja kirjavilla rengasmarkkinoilla. Järki Pelto- ja OSMO -hankkeet järjestivät Salossa kolmen illan maatalousrengaskurssin Maakosketusta ja vetokykyä – mitä kaikkea tulisi tietää renkaista?
Oi­keat pai­neet te­ke­vät hy­vää pel­to­maal­le, vil­je­li­jäl­le ja kuk­ka­rol­le

- Peltomaan rakenne ja ruuantuotannon turvaaminen myös tulevaisuudessa ovat aina ykkösenä mielessä, Järki Pelto -hankkeen koordinaattori Olli-Pekka Ruponen sanoo saapastellessaan savimailla peltojensa reunoilla. Syksyn sateet ovat hankaloittaneet hommia.

Maan kasvukunto pohdituttaa aina. Raskaat koneet tiivistävät helposti maata liikaa, mutta onneksi siihen voidaan vaikuttaa. Ratkaisevassa roolissa ovatkin maatalouskoneiden renkaat ja niiden paineet. Isoillakin koneilla onnistuu, mutta paineiden pitää olla hallussa.

- Renkaiden valinta on haastava homma. Täytyy tietää tarpeet ja tuntea peltomaan laatu, korostaa erikoisasiantuntija Jukka Rajala OSMO-hankkeesta nostaa näitä asioita esiin kurssilla.

– Viljelijän kannattaa tietää, millaiset renkaat hän tarvitsee ja millä perusteilla, Rajala sanoo. Rengastietouden kasvattamiseen kannattaa panna aikaa ja sen eteen nähdä vaivaa. Oikeat valinnat auttavat pitämään maat ja kukkaron paremmassa kunnossa.

– Uusien renkaiden hankinta koneisiin on aina iso investointi. Paras on, jos ostaja tietää mitä tahtoo ja osaa etsiä juuri omille pelloilleen sopivia ratkaisuja, Ruponen korostaa.

Eikä renkaiden aina tarvitse olla uusia. Käytetyissäkin on usein hyvin käyttökelpoisia vaihtoehtoja edullisesti. Avaintekijöitä ovat vetokyky ja oikeat paineet. Pitää löytää ihanneratkaisuja, joissa paineet leveissäkin renkaissa on oikein säädetty ja liiallinen maan tiivistyminen voidaan välttää.

Jokaisen ei ole tarpeen pohtia, kokeilla ja taistella kaikkia ongelmia vastaan. Siksi Ruposen luotsaama tiedonvälityshanke Järki Pelto lyöttäytyi yhteen Rajalan vetämän maan kasvukunnon hoitoon erikoistuneen OSMO -hankkeen kanssa. Tuloksena oli Salon seudulla järjestettävä maatalousrengaskurssi.

Kurssi toteutettiin kolmena iltatilaisuutena, jossa asiaan pureuduttiin ykkösrivin asiantuntijoiden ja käytännön puurtajien avulla. Saatiin käytännön tietoa ja kokemuksia laajalta rintamalta ja erilaisten peltojen ääreltä sekä koti- että ulkomailta.

Rengaskurssin järjestivät Järki Pelto -hanke, joka on osa Elävä Itämeri säätiön (BSAG) toimintaa sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, ProAgria Länsi-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan OSMO -hanke. Mukana tilaisuuksissa oli myös rengasalan yrityksiä.

Materiaalit

Maakosketusta ja vetokykyä - Mitä kaikkea tulisi tietää renkaista -kurssin materiaalit