Lannoita paremmin - Laskurit ja materiaalit

Lannoitus on uusien haasteiden edessä: Fosforia on kertynyt maahan ja fosforilannoitusta tulisi hallita paremmin. Hivenravinteiden puutteet yleistyvät. Kierrätysravinteita tulee markkinoille yhä enemmän. Lannoitussuunnittelun ja kierrätysravinteiden hyödyntämiseksi on LaPaMa – Lannoita paremmin -hankkeessa julkaistu lannoitelaskuri ja monipuolisesti materiaalia.
Laskurit ja aputaulukko

Hanke jatkaa OSMO Osaamista maan kasvukunnon hoitoon -hankkeen työtä maan kasvukunnon hoidon työkalujen ja menetelmien kehittämisessä. Lähestymistapa on tieteellinen, mutta käytännönläheinen ja viljelijän osaamista kehittävä.

LaPaMa-hankkeessa:

  • tuotettiin työkaluja ja toimintatapoja lannoitussuunnitteluun
  • testattiin ja kehitettiin lannoituslaskuria yhdessä viljelijöiden ja neuvojien kanssa
  • julkaistiinn ohjeita ja hyviä käytäntöjä parempaan lannoitukseen

Hanketta toteuttivat Suomen ympäristökeskus SYKE, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, ProAgria Etelä-Suomi ja yhteistyöviljelijät 1.12.2018 – 31.7.2019 välillä. Sitä rahoittivat Ympäristöministeriö Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta ja Soilfood Oy.

Tältä sivulta löydät hankkeessa kehitetyn lannoitelaskurin aputaulukoineen, aihepiiriin tuotettua muuta materiaalia sekä lisätietoja aiheesta.

Uusimman laskurin saat ladattua näistä linkeistä:

LaPaMa lannoitelaskuri 07 2019 viljelykierto (Excel-tiedosto)

LaPaMa lannoitelaskuri 07 2019 viljelykierto luomu (Excel-tiedosto)

Aputaulukko Viljavuustutkimustietojen siirtoon lannoitelaskuriin 06 2019 (Excel-tiedosto)

Lannoitelaskurin käyttöohje (video 14 min)

Lannanarvo-laskuri  Tilojen väliseen lantakauppaan tarkoitettu yksinkertaistettu versio, jolla saa määritettyä lannan levityksen hyödyt ja haitat lohkokohtaisesti (Excel-tiedosto)

Laskurien käyttöön tarvitaan Excel-solver. Sen saa päälle seuraavilla ohjeilla: Solverin käyttöönotto (Pdf-tiedosto)

Laskurit ovat kehityksen alla. Jos niiden käytössä tai dokumentaatiossa on jotain kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä: tuomas.mattila(x)syke.fi

Laskurin käyttöä ja tausta-aineistoa on esitellään näillä dioilla:

Mattila, T. J. 2018 Lannoita paremmin malli (Pdf-tiedosto)

Perusteellisempi selvitys laskurin taustoista löytyy tästä raportista:

Mattila, T. J 2019. Lähestymistapoja lannoitussuunnitteluun – kierrätysravinteiden haasteita. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 28/2019. (Pdf-tiedosto)

Hanketta varten tehtiin neuvojakysely, jonka tulokset on ladattavissa tästä: LaPaMa Neuvojakyselyn tulokset 2019 (Pdf-tiedosto)

Opas kierrätyslannoituksen suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan: Mattila, T. ja Rajala, J. 2019. Hyöty irti kierrätyslannoitteista – hyviä käytäntöjä. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 34/2019. (PDF-tiedosto)