Joustopiikkiäkeestä kevytkultivaattori ja monitoimiäes

Pekka Paavola muutti Potila Master 700 joustopiikkiäkeen monipuoliseksi kevät-, kesanto- ja sänkiäkeeksi. Uutta äestä voidaan kutsua myös kevytkultivaattoriksi. Muuntotyö tehtiin vaihtamalla tavalliset S-piikit kapeine kärkineen korkeiksi ja järeämmiksi S-piikeiksi, jotka varustettiin 200 mm levein hanhenjalkaterin.

Hanhenjalkaterä leikkaa maan kaultaaltaan ja terä on muotoiltu maata nostavaksi.   Piikin liiallinen taipuminen taaksepäin estettiin vahvistamalla piikin yläosaa vahvikejousella.  Vahvikejousi toimii myös ”takapotkusuojana” ja näin piikki soveltuu paljon paremmin myös kovan savimaan matalaan muokkaukseen.  Pekka hankki seitsemän metriä leveään äkeeseen 47 korkeampaa ja jäykempää piikkiä ja niihin 200 mm:n hanhenjalkaterät.   15 cm piikkijaolla ja 200 mm levein terin riittävä 5 cm läpileikkaavuus toteutuu joka tilanteessa.

Lisäksi etulataa piti korottaa kymmenen senttiä koska uudet piikit ovat vanhoja S-piikkejä 10 cm korkeammat. Hanhenjalka lisää myös korkeutta kapeaan kärkeen verrattuna. Ennen muutostöitä on syytä varmistaa riittääkö äkeessä nostokorkeus korkeammille piikeille. Jälkiharan piikkejä harvennettiin kolmannekselle, niin että jälkihara läpäisee oljen ja kasvijätteen paremmin.

Tar­vik­keet:

  • Järeä Big Tine-piikki 45 x 12 x 480 mm (vapaa tila kiinnityspalkin alla) vahvikejousi 45 x 10 mm, kiinnike 50 x 50 mm, hanhenjalka 200 x 6 mm kahdella pultinreiällä.  Piikeissä on paljon valinnanvaraa, mutta paras malli on sellainen, missä on riittävä korkeus, kestävyys, pyöreys ja oikeanlainen hanhenjalka. Tärkeä asia on myös se, että hanhenjalka pystyy leikkaamaan tasaisen pohjan maalajien vaihtuessakin.
  • Juuret läpileikataan ja pyöreän hanhenjalan keskiosa muokkaa maata tehokkaasti samalla kun se nostaa juuret pintaan. Pyöreän korkean hanhenjalan muotoilu nostaa rikkaruohojen juuret lähemmäksi pintaa.  Heikolla piikillä tai väärällä hanhenjalalla ei saavuteta samaa tulosta. Riittävä piikin jäykkyys ja hanhenjalan muotoilu ovat tärkeitä.  Pekan äkeessä hanhenjalkaterät ovat Köckerlingin mallistosta.

Äkeen muutostyöt maksoivat noin 3000 euroa.  Tarvikkeet ja neuvot Pekka sai BT Agrolta.

Pekka on tyytyväinen äkeen toimintaan.  Uusi äes on tehokas ja nopea.  Ajonopeus 7-8 km tunnissa vaatii sänkimuokkauksessa hietamaalla vetotehoa vain 150 hv.   Riittävä ajonopeus on tärkeää.  Hitaalla ajonopeudella äes vain viiltää maata mutta ei sekoita.

Pekalla on tavoitteena keventää ja yksinkertaistaa muokkaus- ja kylvötöitä.  Uuden äkeen työpariksi Pekka hankki Körkeclingin kylvöäkeen. Käytössä on myös jankkuri maan syvempään kuohkeuttamiseen.

Teksti: Jari Luokkakallio