Luomu on nautinto
Kuka valmistaa ruokaa luomuelintarvikkeista, saa nauttia parhaista mauista. Yhä enemmän huippukokkeja siirtyy käyttämään luomua ja hemmottelemaan asiakkaitaan vertaansa vailla olevilla luomunautinnoilla.
Luomu on laatua
Luomuelintarvikkeet valmistetaan ilman geenitekniikkaa. Lukuisat lisäaineet, kuten keinotekoisen aromivahventeet ja synteettiset makeutusaineet ovat luomuelintarvikkeiden valmistamisessa kiellettyjä.
Luomu on eläimille oikeutta tekevää
Luomumaataloudessa eläimillä on niiden lajinmukaisia tarpeita vastaten runsaasti liikkumismahdollisuuksia karjasuojissa ja raittiissa ulkoilmassa. Eläinsuojat onrakennettu siten, että eläimet viihtyvät niissä hyvin, makuupaikoilla käytetään kuivikkeita. Luomurehu tulee pääosin omalta tilalta.
Luomu on vapaata geenitekniikasta
Geenitekniikkaan käyttöön maataloudessa liittyvät riskit ja pitkäaikaiset ekologiset vaikutukset, ovat paljolti vielä selvittämättömiä. Siksi luomumaataloudessa ei käytetä geenitekniikkaa. Geeniteknisesti muunnettujen kasvien ja eläinten käyttö on luomumaataloudessa ja luomuelintarvikkeiden jalostuksessa EU:n luomuasetuksen 834/2007 ja 889/2008 mukaan yksiselitteisesti kielletty.
Luomu on ympäristönsuojelua
Luomumaatalous vaikuttaa monin tavoin myönteisesti luontoon ja ympäristöön. Suurempi lajirikkaus ja maan viljavuus, selvästi pienemmät kasvihuonekaasujen päästöt, kemiallis-synteettisistä torjunta-aineista ja helppoliukoisista väkilannoitteista luopuminen, pohja- ja pintavesien suojelu sekä uusiutumattomien energiavarojen vähäisempi käyttö ovat oleellisia tunnuspiirteitä, jotka kuvaavat luomumaatalouden kestävää tuotantotapaa.
Lisätietoja Bioinfo
Teksti: Jukka Rajala