Luomutavoitteiden saavuttamisessa on edetty hyvin, kertoi Hultberg. Vuonna 2009 Kööpenhaminan ruokaloiden ruoasta 60 prosenttia oli luomua.
Luomuruokailu on osa Kööpenhaminan tavoitetta päästä maailman johtavaksi ympäristökaupungiksi vuoteen 2015 mennessä.
Siirtyminen luomuruokaan on haastanut keittäjät kotitaloustaitojen mestareiksi. Jos tavalliset ruoka-aineet korvataan luomutuotteilla muuttamatta ruokareseptejä, ruoan hankintakustannukset nousevat 20-30 prosenttia. Vaarana on, että talouslaman tullessa päättäjät karsivat määrärahoja ja luomuruoan käyttöä olisi vähennettävä.
Kööpenhaminassa luomuruokailuun on siirrytty nostamatta ruoan hankintakustannuksia. Kun koko ruoka-ajattelu uudistetaan, niin luomuruokaan voidaan siirtyä ilman lisäkustannuksia, kertoi Kööpenhaminan Ruokatalossa luomuruokailua kehittävä Hultberg. Kustannuksia voidaan säästää käyttämällä vähemmän lihaa ja enemmän hyvälaatuista perunaa ja kauden kasviksia sekä vähentämällä jätteeksi menevän ruoan osuutta.
Kööpenhamina käyttää 10 prosenttia Tanskan kunnallisista ruokahankinnoista. Kaupungin keittiöitä on yli tuhat, työntekijöitä 1 700 ja päivittäin tarjotaan 80 000 ateriaa.
Vähemmän lihaa – erilaista lihaa
Enemmän vihanneksia – kauden mukaan
Anya Hultbergin mukaan luomuruokaan siirtyminen on tuonut mukanaan positiivisia ”sivuvaikutuksia”
Portaat luomuun Lähiruokaseminaari 4.10.2011
Projektipäällikkö Anya Hultberg, Kööpenhaminan kaupungin Ateriapalvelut, esitys:
Hultberg Anya. Aterioinnin kehittäminen ja kestävän kehityksen tukeminen Kööpenhaminassa 111004
Teksti: Jukka Rajala