Rikkakasvit torjutaan leikaten kasvustosta

Rikkakasvileikkuri CombCut toimii täysin uudella, patentoidulla tavalla, joka hyödyntää rikkakasvien ja viljelykasvien fyysisiä eroja kuten korren/varren paksuuseroja.

Kun koneella ajetaan kasvustossa niin terävät veitset kampaavat paksuvartiset rikkakasvit viiltäen poikki. Ohuet viljelykasvien varret ja lehdet liukuvat veitsien ohi katkeamatta. Luomuviljelijä Jonas Carlsson Etelä-Ruotsista on kehittänyt koneen ja sitä ovat testanneet SLU:n tekniikan laitoksen tutkijat.

Rikkakasvileikkuri CombCutín terät eivät liiku niittokoneen tapaan, vaan paksuvartisten rikkakasvien varret viilletään poikki paikallaan pysyvien veitsien avulla. Ajonsuuntaan nähden vinossa asennossa olevat terävät veitset viiltävät paksuvartiset rikkakasvit poikki. Riittävä ajonopeus varmistaa katkeamisen. Hydraulimoottorilla pyörivät kaatokelan harjat puhdistavat teräpalkin.

Rikkakasvileikkuri CombCut sopii monien paksuvartisten rikkakasvien torjuntaan, kuten esimerkiksi ohdake, valvatti ja hierakka. Konetta voidaan käyttää vilja- ja nurmikasvustoissa. Koneella voidaan ajaa viljan orasvaiheessa, pensomisvaiheessa ja tarvittaessa vielä tähkälle tulon jälkeenkin. Teho on parhaimmillaan, kun viljassa alkaa korrenkasvu.Työkorkeus säädetään tukipyörillä.

Ohdakkeen mekaaninen torjunta viljakasvustosta on nyt mahdollista suurillakin pinta-aloilla, koska ajonopeus voi olla suuri, yli 10 km/h. Harvassa kasvustossa jopa lähes 20 km/h. CombCut -rikkakasvileikkurin työleveydet ovat 6 ja 8 m, kuljetusleveys 340/360 cm. CombCutin työteho onkin suuri.

Veitsien asento on säädettävä jokaiselle kasvustonvaiheelle ja kasvilajille erikseen, jotta kasvusto ei vaurioidu, mutta kuitenkin niin, että ohdakkeet ja muut paksuvartisen rikkakasvit katkeavat.

  • Työleveydet 6 ja 8 m
  • Ajonopeus suuri, yli 10 km/h
  • Pieni tehontarve
  • Paino 650/850 kg
  • Veitsien lukumäärä 150/200 kpl
  • Yksinkertainen tekniikka
  • Teho ei sääriippuvainen
  • Kolmipistekiinnitys traktorin etunostolaitteeseen ja takanostolaitteeseen

Tuloksia SLU:n tutkimuksista

Lisätietoja: https://www.bt-agro.fi/