Uusi Aitoa ruokaa -kirja paljastaa suorasukaisin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden valmistamisen tuotteiden todellisen luonteen. Kirjan tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt teos Valhe lautasella.
Kritiikin kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromit, väriaineet jne.
Nilssonin kirjoja Den hemlige kocken ja Äkta vara on Ruotsissa myyty lähes 400 000 kappaletta, ja Ruotsin elintarviketeollisuus on joutunut jättämään tuotteistaan lisäaineita pois. Lisäksi se on joutunut karsimaan valheellisia mainoslauseitaan.
Nilssonin mukaan arominvahventeiden poistaminen on Ruotsissa edennyt jo niin nopeasti, että joidenkin ketjujen on ollut vaikea pysyä mukana kaikissa käänteissä.
Suomessa tästä prosessista näkyy vasta ensimmäisiä viitteitä ja muutamat yritykset ovat jo muuttaneet linjaansa.
Aitoa ruokaa –väärentämättömän ruuan opas. Nilsson Matts. 2010.
Teksti: Jukka Rajala