Aitoa ruokaa - väärentämättömän ruoan opas

Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Lokakuussa ilmestynyt kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katsomalla 19 tuotteen listaa saat käsityksen siitä mitä oikeasti syöt.

Uusi Aitoa ruokaa -kirja  paljastaa suorasukaisin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden valmistamisen tuotteiden todellisen luonteen. Kirjan tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt teos Valhe lautasella.

Kritiikin kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromit, väriaineet jne.

Nilssonin kirjoja Den hemlige kocken ja Äkta vara on Ruotsissa myyty lähes 400 000 kappaletta, ja Ruotsin elintarviketeollisuus on joutunut jättämään tuotteistaan lisäaineita pois. Lisäksi se on joutunut karsimaan valheellisia mainoslauseitaan.

Nilssonin mukaan arominvahventeiden poistaminen on Ruotsissa edennyt jo niin nopeasti, että joidenkin ketjujen on ollut vaikea pysyä mukana kaikissa käänteissä.

Suomessa tästä prosessista näkyy vasta ensimmäisiä viitteitä ja muutamat yritykset ovat jo muuttaneet linjaansa.

Aitoa ruokaa –väärentämättömän ruuan opas. Nilsson Matts. 2010.

Teksti: Jukka Rajala