Si­pu­li voi kor­va­ta ruu­an säi­lön­tä­ai­neet

Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviää, että sipulit voivat tulevaisuudessa mahdollisesti korvata säilöntäaineita terveellisellä tavalla. Tämä sipuleiden vaikutus perustuu flavonoideihin.
Fla­vo­noi­dit es­tä­vät pi­laan­tu­mis­ta

Sipulien rikkiyhdisteet sekä itkettävät että antavat näille kasviksille tyypillisen aromin. Antioksidantteina ja mikrobien tuhoajana rikkiyhdisteiden vaikutus on lyhytaikainen, koska yhdisteet helposti karkaavat käsittelyssä ja hajoavat säilytyksessä.

Espanjassa äskettäin tehdyssä tutkimuksessa seurattiin sianlihasta valmistettujen jauhelihapihvien säilyvyyttä käyttäen säilöntäaineina erilaisia sipuliuutteita kylmävarastoinnin aikana. Tulosten mukaan nimenomaan sipulin flavonoidit estävät muun muassa yleisimpien ruokaa pilaavien mikrobien, kuten Bacillus, Listeria- ja Salmonella- sukujen bakteerien, kasvua.

Tutkimus osoittaa, että sipulien flavonoidit estävät ruokaa pilaantumasta ja ovat siten varteenotettava vaihtoehto teollisille, pakkauksissa E-koodein merkityille kemikaaleille ja esimerkiksi lihatuotteiden säilöntäaineena laajasti käytetylle nitraatille.

Lähde:

Park, S. Y. and Chin, K. B. (2010). Effects of onion on physicochemical properties, lipid oxidation and microbial growth of fresh pork patties. International Journal of Food Science & Technology, 45: 1153–1160. doi: 10.1111/j.1365-2621.2010.02245.x

Kirjoittaja

Jukka Rajala

13.10.2010