Ra­port­ti sel­vit­tää luo­mu­ruo­an jat­ko­ja­los­tuk­sen haas­tei­ta

Elintarviketeollisuus vaatii luomutuotteilta pitkää säilyvyyttä, vaikka kuluttajat arvostavat ennen muuta makua ja terveellisyyttä.

Luomuelintarvikkeiden kysyntä kasvaa voimakkaasti Euroopassa. Esimerkiksi jatkojalosteiden valikoimat monipuolistuvat nopeasti. Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health -hankkeessa kansainvälinen tutkijaryhmä etsi elintarvikkeiden laadun kannalta kriittisiä pisteitä koko elintarvikeketjun osalta.

Tutkimuksen kohteena oli luomuporkkanasoseen tuotanto ja jalostaminen. Esimerkkituotteena käytettiin vauvojen luomuporkkanasosetta.

Elintarvikkeen laadun tärkein kriteeri on usein säilyvyys. Näin halutaan turvata kuljetukset, varastointi ja myynti. Elintarviketeollisuus ottaa vaatimukset vakavasti.

– Tällöin elintarvikkeen toimitusketjun loppupäässä olevalle kuluttajalle halutaan taata ”tuore” elintarvike pitkien prosessointiketjujen ja toimitusmatkojen jälkeen, kertoo hankkeessa mukana ollut Ruralia-instituutin erikoissuunnittelija, Marjo Särkkä-Tirkkonen.

Särkkä-Tirkkonen korostaa, että  kuluttajat arvostavat ennen muuta makua ja terveellisyyttä. On vaarana, että pitkän säilyvyysajan kustannuksella elintarvikkeista häivytetään monia muita hyviä ominaisuuksia.

Tuotteen esikäsittelyprosessi vaikuttaa laatuun. Keskeisiä ominaisuuksia ovat esimerkiksi aistinvaraisuus ja terveysvaikutteisuus.

QACCP-hanke kokosi yhteen tutkijoita ja elintarvikealan yrityksiä 8 eri maasta: Saksasta, Sveitsistä, Italiasta, Itävallasta, Ranskasta, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta. Suomesta tutkimuksessa oli mukana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Tutkimus sai rahoitusta Euroopan unionin CORE-tutkimusohjelmasta.

Raportti:

Overview on different sterilization techniques for baby food

Teksti: Anne Hytönen