Presidentti Obamalla 100 päivää aikaa perustaa kotipuutarha Valkoiseen Taloon

30.1.2009
Eat the View on kampanja, jonka tarkoitus on saada uusi presidentti Obama perustamaan kotipuutarha Valkoisen Talon nurmikolle. Ja tuottaa näin osa talon tarvitsemista elintarvikkeista paikallisesti.

Kampanjassa pyydetään presidentti Obamaa toimimaan esimerkkinä USA:lle ja maailmalle ruokaturvan parantamisessa, ilmastonmuutoksen torjumisessa, terveydenhoidon järjestämisessä ja energiaomavaraisuuden lisäämisessä perustamalla Victory Garden eli Voittajien kotipuutarha Valkoisen Talon nurmikolle.Kampanjan on käynnistänyt Kansainvälinen Kotipuutarhayhdistys Kitchen Gardeners International (KGI). Yhdistyksessä on 10 000 jäsentä sadasta eri maasta. Yhdistyksen tarkoitus on kannustaa ja neuvoa ihmisiä viljelemään osa ruoastaan itse, valmistamaan ruokansa itse ja siirtymään paikallisiin kestäviin ruokajärjestelmiin.Kampanja käynnistyi helmikuussa 2008 ja se on saanut laajaa huomiota eri puolilla.

Kampanjaa tukee kaksi videota The Garden of Eatin’ eli Kotoista ruokaa kotipuutarhasta ja This Lawn is Your Lawn eli Tämä nurmikko on sinun nurmikkosi. Jälkimmäinen valittiin yhdeksi voittajista paras ilmastonmuutosvideo-kilpailussa. Se näytettiin myös USA:n kansallisella TV-kanavalla noin 50 miljoonalle katsojalle.Eat the View –kampanja eli Syö maisema tai Omaksu näkemys – voitti myös kunniamaininnan OnDayOne.org kilpailussa, jossa kansalaiset pyrkivät positiivisella tavalla tukemaan uutta presidenttiä globaalien haasteiden ratkaisemisessa.Videolla perheenisä Roger Loiron perustaa luomukotipuutarhan lastensa kanssa oman valkoisen talonsa nurmikolle kutsuen presidentti Obamaa tekemään samoin kansakunnan Valkoisen Talon nurmikolle.
Esimerkiksi Mainen, Pohjois-Karoliinan ja New Yorkin osavaltioiden kuvernöörit syövät jo virkatalonsa yhteyteen perustettujen puutarhojen satoa.Sivustolla voi liittyä mukaan kampanjaan, allekirjoittaa vetoomuksen Valkoisen Talon kotipuutarhan puolesta, ostaa palan Valkoisen Talon nurmikkoa puutarhaa varten ja liittyä aiheen ympärille perustettuun Facebook-ryhmään.

Presidentille on annettu selkeä aikataulu: Valkoisen Talon kotipuutarhan perustamisen tulisi tapahtua 100 päivän kuluessa virkaanastumisesta.

Eat the View -kampanja-sivusto
This lawn is Your lawn -video, Tämä nurmikko on sinun nurmikkosi, 3 min
Kitchen Gardeners International -yhdistys
Kirja: Food Not Lawns: How to Turn Your Yard into a Garden And Your Neighborhood into a Community

Teksti: Jukka Rajala