Lähiruokaa Valkoisen Talon puutarhasta 150 vuoden ajan -video

30.1.2009

Vuodesta 1800 aina 1950-luvulle asti USA:n presidentit käyttivät Valkoisen Talon nurmikkoa tuottaakseen osan talon tarvitsemasta ruoasta kotipuutarhassa. Pihalla kasvoi vihanneksia ja hedelmiä ja kasvihuoneella jatkettiin kasvukautta sekä pidettiin kotieläimiä, kuten lampaita.

Viimeisen 50 vuoden aikana kemiallinen ja paljon fossiilista energiaa kuluttava teollinen ruokajärjestelmä on syrjäyttänyt eloperäisten ainesten kierrätykseen perustuvan ruoantuotannon. Myös Valkoisen Talon tuottavat puutarhat on korvattu kemiallisin panoksin hoidetulla ja tarkasti leikatulla nurmikoilla.Kampanjan tavoitteena on, että Valkoiseen Taloon perustetaan luonnonmukaisesti viljelty kotipuutarha, joka tuottaisi vuodenajan mukaan Valkoisen Talon tarvitsemat puutarhatuotteet ja sen verran yli, että siitä riittäisi myös paikallisiin avustusohjelmiin periaatteella Kylvä rivi ylimääräistä nälkäisille.

Valkoiseen Talon noin 8 hehtaarin nurmikoista ehdotetaan siirrettäväksi puutarhaviljelyyn noin 2 hehtaaria hyvän palstaviljelyn lisäämiseksi ympäri maailman. Yksistään USA:ssa lasketaan olevan omakotitalojen, koulujen ja kaupunkien puistoissa noin 10 miljoonaa hehtaaria sellaista maata, joka voitaisiin ottaa puutarhaviljelyyn.

Vuoden 2009 alussa taloon tuli uusi presidentti, joka on luvannut muutoksia aikaisempaan politiikkaan ja hän saattaa tuoda takaisin vanhan perinteen Valkoiseen Taloon ja perustaa nurmikolle tuottoisan puutarhan.  Voiko Valkoisen Talon nurmikosta tulla Amerikan uuden luomutulevaisuuden symboli?

Katso kampanjan video, joka esittelee Valkoisen talon kotipuutarhan historiaa ja – tulevaisuutta.

The Garden of Eatin’: A Short History of America’s Garden, 3 min

http://vimeo.com/1767242

Teksti: Jukka Rajala