Kateviljely parantaa maata ja torjuu rikkakasvit luomuvihannestilalla

10.8.2007
Pysyvä kateviljely on käytössä Pennsylvanialaisella 80 ha luomuvihannestilalla. Maata ei muokata, vaan muokkauksen asemesta käytetään katekasveja ja tehokasta viljelykiertoa siten, että viljelyyn saadaan kannattavuutta, parannetaan maan viljavuutta ja suojellaan vesiä sekä luovutaan torjunta-aineiden ruiskuttamisesta ympäristöön. Luomuvihannestila on kehittänyt maata hoitavan suorakylvömenetelmän.

Pellon pinta on tilalla aina joko kasvavan kasvillisuuden tai eloperäisen katteen peitossa. Kaikki vihannekset ja kasvit kylvetään tai istutetaan taimista eloperäiseen katteeseen. Tällainen kateviljely auttaa rikkakasvien hallinnassa, vähentää eroosion minimiin tilan rinnemailla ja parantaa sekä maan että vesien laatua.

Tilalla on jo yli kahdenkymmenen vuoden kokemus tällaisesta kateviljelystä ammattimaisessa vihannesviljelyssä. Jotkut tilan peltolohkoista ovat olleet muokkaamatta jo yli 30 vuotta. Kateviljelyssä maan multavuus on lisääntynyt ja rakenne parantunut sekä maan mikrobisto lisääntynyt.

Tilan viljelijä Steve Groff on myös aktiivinen Kestävän maatalouden kouluttaja USA:n maatalousministeriön alaisessa SARE-kehittämisohjelmassa. Steve Groff myös sai valtakunnallisen Innovatiivisen suorakylväjän palkinnon vuonna 1999.

Tilan internet-sivustolta löytyy runsaasti tietoa tilalla käytettävistä viljelymenetelmistä, valokuvia mm tilan erikoiskoneista sekä koetuloksia maan viljavuudesta sekä artikkeleita.

Lisätietoja runsaasti tilan sivustolla  Valokuvia, artikkeleita, tilakokeitten tuloksia jne

 Teksti: Jukka Rajala