Kansanpuutarha luomumenetelmin maatalousministeriön etupihalle USA:ssa

7.4.2009
Maatalousministeriö näyttää mallia palstaviljelyssä perustamalla mallikotipuutarhan maatalousministeriön etupihalle Washingtonissa. ”Kansanpuutarhaa” hoidetaan luomumenetelmin ja se tullaan liittämään kansallisen luomuvalvontaan, kertoi maatalousministeri Vilsack maaliskuun puolivälissä luomuvaliokunnan jäsenille.

Luomuvaliokunnan jäsenet olivat mukana perustamassa uutta näytepuutarhaa. Kuollutta maata elävöitetään Rodale-instituutin valmistamalla kompostilla. Tutkimuslaitos toimii mallipuutarhan neuvojana. USA:n tunnetuimalla luomututkimuslaitoksella on edustaja myös luomuvaliokunnassa.

Maatalousministeriö tiedostaa, että siirtymävaihe luomuun kestää kolme vuotta. Näytepuutarhaan tullaan tekemään myös kohopenkkejä ja astiaviljelmiä, jotka voidaan hyväksyä luomuun jo tulevana kesänä.

Luomunäkökulmaa tullaan liittämään maatalousministeriön eri toimintoihin mukaan, kertoi Vilsack.

Uusi hallitus haluaa edistää palstaviljely presidentti Obaman johdalla. Puutarhan hoidolla halutaan opettaa huolenpitoa maata, vesistöjä ja luonnonvaroja kohtaan.  Palstaviljelyn edistäminen julkistettiin päivänä, jolloin oli kulunut 200 vuotta Aabraham Lincolnin syntymästä. Hän perusti maatalousministeriön ja nimitti sen kansan ministeriöksi. Niinpä nyt perustettavia palstaviljelmiä kutsutaan kansanpuutarhoiksi.

USA:ssa on jo monien julkisten hallintorakennusten kuten kuvernöörien hallintorakennusten pihoille perustettu puutarhapalstoja.

Palstaviljelyä ollaan edistämässä myös konkreettisin toimin. Esimerkiksi Illinoin osavaltion maatalousministeriö on käynnistänyt palstaviljelyprojektin, jonka tarkoituksena on tarjota väestölle mahdollisuuksia viljellä itse vihanneksia turvallisessa ympäristössä.

Aarimaita tarjotaan yksityishenkilöille ja järjestöille 10 dollarin hintaan kappaleelta. Tulot käytetään puutarhan kehittämiseen. Ministeriö haluaa tukea ihmisiä palstaviljelyn käynnistämisessä ja oppimisessa. Viljelyyn tarjotaan myös kädestä pitäen neuvontaa. Palstaviljely tarjoaa mahdollisuuksia neuvontaan ja kurssien pitoon esimerkiksi viljelijöiden ja paikallisten koulujen kesken.

Palstojen viljelijöitä kannustetaan myös lahjoittamaan osa sadosta köyhille tarkoitettuihin ruokajakelupisteisiin.

www.usda.gov

www.illinoisagconnection.com/

Teksti: Jukka Rajala