Hyvinsyöjä ajattelee sekä itseään että ympäristöään

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma Sre Hyvinsyöjä-kampanjan vastuullisten ruokavalintojen tekemiseksi. Hyvinsyöjiin liittynyt saa keinot vaatia koko ruokaketjulta enemmän – muun muassa tietoa ruoan alkuperästä. Hyvinsyöjä voi valinnoillaan ja vaatimuksillaan muuttaa maailmaa mausta tinkimättä. Luomu on arvovalinta hyvinsyöjän ruokalautaselle.

– Meillä on valtavat mahdollisuudet syödä hyvin ja nauttia ruoasta niin, että teemme myös ympäristölle hyvää. Siitä on tässä Hyvinsyöjä-hankkeessa kyse, Sre:n ohjausryhmän puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio kertoo.

Vastuullinen syöminen kiinnostaa kuluttajia, sillä moni meistä haluaa omilla toimillaan jarruttaa ilmastonmuutosta. Yhä useammin halutaan valita paitsi herkullinen, myös eettisesti hyvä ruoka.

– Voimme kehittää tuotteita ja käytäntöjä, joista hyötyvät myös luonto ja suomalainen ruokaketju. Toimia tarvitaan koko ruokaketjulta ja päättäjiltä, mutta muutoksia tapahtuu vain, jos asiat tehdään niin, että myös kuluttaja hyötyy, Husu-Kallio sanoo.

 – Hyvinsyönti ei ole vaikeaa. Itse suosin sesongin tuotteita. Tällä hetkellä esimerkiksi kaali ja marjat ovat parhaimmillaan, Husu-Kallio kertoo.

 Sre kokoamat neuvot ja ohjeet Hyvinsyöjille tiivistyvät viideksi helposti ymmärrettäväksi ja muistettavaksi tavaksi.

  • minulle on paljastettava ruokani alkuperä
  • vien sesonkiherkuista parhaat päältä
  • kasvissuhteeni kukoistaa
  • laitoin roskikseni pysyvästi paastolle
  • kuskaan, kaapitan ja kokkaan turhia kuormittamatta.

–  Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman tavoite on lisätä ruoan arvostusta. Se on käytännössä sitä, että osataan ostaa ja valmistaa hyvää ruokaa, syödään sitä yhdessä, tiedetään ruoan vaikutukset niin oman kuin ympäristönkin tilaan – eikä heitetä ruokaa roskiin! pääsihteeri Marja Innanen kiteyttää.

– Hyvinsyöjät ovat nyt lähteneet liikkeelle. Olemme haastamassa niin kuluttajat kuin ruokaketjunkin toimimaan. Uskomme, että joukkovoima saa paljon aikaan, Innanen toteaa.

Lisätietoa Hyvinsyöjä-kampanjasta ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelmasta:

www.sre.fi

Teksti: Jukka Rajala