Yliopiston eläinlääkärit tutkivat kymmenen luomutilaa ja kymmenen tavanomaista tilaa neljästi neljän kuukauden välein. Tavoitteena oli selvittää tuotantotavan vaikutuksia eläinten terveyteen ja tuotteiden laatuun.
Salmonellaa löydettiin kolmessa prosentissa ja listeriaa kahdessa prosentissa näytteitä. Näiden tautien yleisyys oli yhtä suurta sekä luomu- että tavanomaisilla siipikarjatiloilla. Yhdestäkään kananmunasta ei löydetty salmonellaa munan sisältä. Nämä eläinsairaudet eivät olleet yleisempiä luomutiloilla, vaikka näin onkin oletettu.
Tutkimuksessa selvitettiin myös taudinaiheuttajien herkkyyttä sekä eläinten että ihmisten sairauksien hoitoon käytettäville antibiooteille. Yhteensä tutkittiin 31 antibiootin vaikutusta. Luomutiloilla taudinaiheuttajissa esiintyi merkittävästi vähemmän resistenssiä antibiooteille. Näin antibioottien teho sairauksien hoitoon säilyy luomutuotannossa huomattavasti tavanomaista tuotantoa paremmin, sanoo tutkimuksen johtaja professori Johann Bauer Muenchenin yliopiston kotieläinhygienian laitokselta.
Tutkimuksen rahoitti Baijerin maatalous-, ympäristö- ja kuluttajasuojeluministeriö.