Antibiootteja löytyy vihanneksista

Eläimille käytettävien antibioottien jäämiä on löydetty vihanneksista. Löydön ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. Eläinten lääkintään käytettävät antibiootit voivat siten siirtyä ihmisravinnoksi käytettäviin kasveihin.
An­ti­bioot­ti­jää­mät kä­sit­tel­mät­tö­mäs­sä lan­nas­sa

Käsittelemättömän lannan levittäminen pellolle on yleistä tavanomaisessa maataloudessa. Eläimille käytettyjen antibiootien jäämät nousevat kasveihin ja antibioottien jäämiä löytyy vihanneksista, kuten maissi, kaali ja vihersipuli. Syömällä tällaisia vihanneksia kuluttajat syövät samalla antibiootteja.

Tutkimuksessa käytettiin sianlantaa, jonka tuottaneet siat olivat saaneet klooritetrasykliini antibioottia. Tutkimuksessa koekasvien sato korjattiin 42 vuorokauden kuluttua.

Tetrasykliinejä käytetään ihmisille mm. hengitystietulehdusten hoitoon. Niitä käytetään myös eläinten lääkinnässä ja USA:ssa rehujen lisäaineena siipikarjalle, sioille ja naudoille.

Kasvissyöjät saattavat ajatella, että eläimille käytettävillä antibiooteilla ei ole heihin mitään vaikutusta, mutta tutkimus osoittaa tämän oletuksen vääräksi. Näiden antibioottien säännöllinen käyttö voi aiheuttaa ihmiskehon bakteerien tulevan resistenteiksi näille antibiooteille.

USA:ssa antibioottien käyttö on vapaata ja niitä käytetään paljon myös ennaltaehkäisevästi. USA:n luomuviljelyehtojen mukaan lanta tulee kompostoida, jotta antibioottien leviäminen pelloille ja edelleen kasveihin voidaan välttää.

Antibiootteja sisältävä ruoka voi aiheuttaa resistenssin muodostumista ruoansulatuskanavan mikrobeissa. Merkittävää on myös, että maatilalla syntyvät resistentit bakteerit voivat levitä ilman, veden ja maan mukana pitkiä matkoja.

Lähde:
Antibiotic Uptake by Plants from Soil Fertilized with Animal Manure. Kumara ym. 2005.
J Environ Qual 34:2082-2085 (2005), DOI: 10.2134/jeq2005.0026

Kir­joit­ta­ja

Jukka Rajala

14.2.2011