Rehunkulutuslaskuri luomunautatiloille

Nautakarjatiloille on nyt tuotettu rehunkulutuslaskuri, jonka avulla viljelijä voi kätevästi lasketa m’ärehtijöiden rehujen kulutukset luomuvalvontaa varten. Laskuri on tuotettu Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi- hankkeessa.

Tällä laskurilla saat selville märehtijöille tai hevosille syöttämiesi rehujen väkirehun ja karkearehun osuudet rehun kuiva-aineesta laskettuna. Samoin voit laskea sv1-, sv2- ja luomurehujen osuudet. Näitä lukuja tarvitaan luomukotieläintarkastuksella.

Tee laskelmat eläinryhmittäin siten, että saat laskettua prosenttiosuudet erityyppisillä ruokinnoilla oleville ryhmille (esim. emolehmät, uudistushiehot, lihasonnit). Rehunkulutusmäärät saat oman ruokinta- ja kirjanpitojärjestelmäsi mukaisesti esim. ruokinta-automaattien tiedostoista, aperesepteistä tai varastokirjanpidosta. Huomioi vain syötetty rehu eli poista määristä pilaantuneet ja tähteeksi jääneet erät.

Voit kirjata taulukkoon erikseen erilaisen kuiva-ainepitoisuuden omaavia karkearehuja (esim. märkä säilörehu, kuiva säilörehu, kuivaheinä, kokoviljasäilörehu). Muista ottaa laskelmaan mukaan arvioitu laidunrehun määrä.

Taulukon viimeisellä välilehdellä on lyhyt ohje siitä, mitä kuhunkin kohtaan taulukossa tulee kirjata.

Tallenna käyttöösi Rehunkulutuslaskuri_märehtijät 2016 Excel

Teksti: Pirkko Tuominen