Luomulehmä Lucia on virkeä satatonnari

19.12.2011

Juvalla Etelä-Savossa vietettiin Lucian päivää juhlimalla satatonnarin arvonimen saavuttanutta Ayshire-lehmä Luciaa. Lehmä on nyt 14-vuotias ja se on poikinut 12 vasikkaa. Neljä vasikoista on tyttäriä, joista yksi Upea, oli mukana esittäytymässä emänsä Lucian-päivän juhlakulkueessa. Juhlakulkue järjestettiin Lucian päivänä 13.12. Lucian kotinavetan kujasilla.

Lucia on kymmenen ensimmäisen luomulehmän joukossa, jotka ovat nousseet kantakirjalehmien korkean elinikäistuotoksen eliittiin.  Juhlimassa mukana ollut luomumaidontuottaja Kalle Grotenfelt kertoi laskelmastaan:  suomalainen käyttää päivässä  maitotuotteissa ja kaikissa jalosteissa mihin maitoa käytetään noin 1 kiloa maitoa, joten Lucia on tuottanut 30 hengen 10 vuoden maidot.

Lucian mai­don­tuo­tos on kas­va­nut iän myö­tä

Faba nautakarjanjalostuksen edustaja jalostusneuvoja Helena Korkee toi juhlaan 100-tonnari kunniakirjan ja kertoi, että Lucia on 76. Ayshire lehmä,  joka on saavuttanut 100 000 maitokilon tuotoksen.  Kaikkiaan sadantuhannen maitokilon tuotoksen on Suomessa tähän mennessä saavuttanut 1622 lypsävää.  Sadantuhannen maitokilon tuotoksen saavuttaminen kertoo kestävyydestä, terveydestä ja hyvästä tuotostasosta, sekä myös karjanomistajan ammattitaidosta.

Lucian maidontuotos ei ole hiipunut iän myötä vaan se antoi viime vuonna maitoa parhaan vuosituotoksensa, 11 000 maitokiloa. Satatuhatta maitokiloa tuli täyteen jo elokuussa, joten nyt Lucia on tuottanut luomumaitoa 104 000 kiloa. Lucia on jälleen tiine ja odottaa 13. vasikkaansa. Tämä on hyvin harvinaista nykylehmälle. Keskimääräinen elinikä suomalaisilla lehmillä on 4,5 vuotta, jolloin lehmä on tuottanut 2,3 vasikkaa. Vuoden 2010  ProAgrian kokoamista ProTuotos seurantatiedoista ilmenee, että kaikkien Suomen lehmien elinikäistuotos on keskimäärin 24 000 maitokiloa. Kaikkien karjojen keskimääräinen vuosituotos per lehmä oli 8800 maitokiloa.

Pal­jon ka­ve­rei­ta Muu­maan pi­ha­tos­sa

Lucia elää Juvan Muumaa Ay:n navetassa, joka on kolmen luomuviljelyssä olevan osakastilan yhteisesti perustama 125 lehmän tila.  Vuodenvaihteessa 1999 – 2000 kolmen osakastilan lehmät, sekä kahden tuotantonsa lopettavilta tiloilta ostetun karjan, muutettiin saman katon alle. Lucia on syntynyt Juvalla tavanomaisesti viljellyllä tilalla Miettisten jalostuskarjassa.  Luciaa ei ollut valmiiksi nupoutettu vaan siltä sahattiin sarvet lyhyemmiksi ennen kuin se tuotiin nupoutettujen lehmien laumaan.  Juhlapäivänä sarviin oli kiinnitetty paristokäyttöinen led-valokruunu kuten Lucia-neidolle kuuluu, tässä tapauksessa rouvalle.

Lucia on huo­maa­ma­ton ja ter­ve leh­mä

Juvan Muumaa Ay:n osakkaista Heli Ahonen ja Heikki Teittinen vastaavat tilan karjanhoidosta ja he kertoivat mitkä ominaisuudet ovat tehneet Luciasta niin pitkäikäisen. Muumaan karjassa lehmien keskimääräinen lypsykausien määrä on 2,6, joten Lucian elämänkaari poikkeaa siitä paljon.

Heli Ahonen kertoo, että Lucialla on hyvä syöntikyky, mikä on heidän aperehuruokinnalla toimivalle luomutilalleen erittäin hyvä ominaisuus. Lucialla on myös vahva ja hyvä utarerakenne, utare ei ole repsahtanut iän myötä. Lucialla on ollut eläissään kaksi lievää utaretulehdusta, eikä muita terveysongelmia.  Lucia on ollut myös imettäjälehmänä pikkuvasikoille ja on erittäin hyvä emo-ominaisuuksiltaan, huolehtii vasikoista mallikkaasti, kertoo Heli.

Heikki Teittinen jatkaa, että pitkään hyvin tuottavan lehmän tärkein ominaisuus on kovat ja terveet sorkat.  Lucia on lehmä, jolla on hyvä ruumiinrakenne ja matala säkäkorkeus, jolloin jalkojen päälle ei kerry liikaa painoa. Eläimen hoitoympäristöllä on myös suuri merkitys. Pehmeä makuualusta, joka ei tuota hiertymiä kintereisiin pitää yllä eläimen hyvää terveyttä.  Jos iho rikkoutuu siitä seuraa hiljalleen jäytävä tulehdus, joka aiheuttaa huonon olon ja eläin ei enää syö hyvin ja maidontuotoskin alkaa laskea.

Teksti: Brita Suokas