Vuoden 2012 luomuyritykseksi Topin maatilamyymälä

20.11.2012

Luomuliitto palkitsi Vuoden Luomuyrityksenä Topin Maatilamyymälän Muuruvedeltä. Topin Maatilamyymälässä on tehty uraauurtavaa työtä luomutuotteiden suoramyynnin kehittämisessä. Palkitseminen tapahtui Uutta tuotantoon -luomupäivän päätteeksi Tampereella 14.11.
To­pin Maa­ti­la­myy­mä­lä

– Topin Maatilamyymälä on mieleenpainuva elämys matkailijoille ja tärkeä alueellinen toimija. Haluamme palkita pitkäjänteisestä työstä luomun edistämiseksi, perustelee valintaa Luomuliiton hallituksen puheenjohtaja Jukka Lassila.

Pohjois-Savossa Muuruvedellä toimiva myymälä perustettiin vuonna 1999 ja laajennettiin vuonna 2011. Laajennusosan avajaiset olivat taitekohta siinäkin mielessä, että toimitusjohtaja Niina Laitinen nousi esiin myymälän perustaneen isänsä Topi Laitisen työn jatkajana.

Kesän kynnyksellä 2012 Topin Maatilamyymälä avasi Topin Nettikaupan, mikä on erikoistunut luomun, lähiruuan ja ekotuotteiden myyntiin ja se palvelee Topin Maatilamyymälän ruokapiiriasiakkaita, myymälästä mm. luomumansikoita ja -joulukinkkuja ennakkotilaavia noutoasiakkaita sekä postitse Manner-Suomeen tilaavia ekokuluttajia.

Myymälässä on noin 2000 tuotteen valikoima omaleimaisia tuotteita ja maalaistunnelma mm. upeiden yli 100 vuotta vanhan navetan kiviseinien ansiosta. Perheen maatilalta tulee myyntiin mm. luomupensasmustikkaa.

– Maaseutumyymälä on matkailullinen käyntikohde. Olemme halunneet helpottaa ryhmien tulemista ja rakentamisessa on huomioitu myös esteettömyys, kertoo Niina Laitinen.

Myyntiverkostoja kehitetään koko ajan myös lähikaupunkeihin. Kuopion ruokapiirissä on jo yli sata taloutta ja se laajenee koko ajan. Myymälä toimittaa tuotteet ilman välikäsiä perille ruokapiirin toimituspaikkoihin.

Yritys puhuu rohkeasti ympäristöasioiden puolesta. Myös pienyrittäjyyteen liittyviä mielipiteitä halutaan tuoda esiin – luomualalle tarvitaan uusia yrittäjiä eikä byrokratia saa olla siinä esteenä. Yritys työllistää oman perheen jäsenet ja käyttää kausityövoimaa. Laitiset toivovat, että tulevaisuudessa voisivat työllistää ihmisiä ympärivuotisesti.

– Myymälämme on työvoitto. Sinnikkyyttä on tosiaan tarvittu. Luomun eteenpäin meno tarvitsee paljon kovaa työtä. Sitten kun saamme Suomessa ihmiset laajasti ymmärtämään, mitä luomu on, olemme pitkällä, pohtii Topi Laitinen.

Luomupäivässä ojennettiin myös Vuoden Luomukeksijät –palkinto Rekolan biodynaamiselle tilalle Kangasalalta.

Lisätietoja:
Niina Laitinen, puh. 050 5366 278   www.topinmaatilamyymala.fi