Tanskan luomuvienti ylitti 100 miljoonan euron rajan vuonna 2009

30.11.2010

Tanska vie luomuelintarvikkeita enemmän kuin koskaan. Vuonna 2009 luomuviennin arvo ylitti 100 miljoonan euron rajan. Vienti kasvoi 15 prosentilla edellisvuodesta. Luomuvienti on kolminkertaistunut neljässä vuodessa.

Koko luomusektori kasvaa Tanskassa, koska luomuelintarvikkeiden myynti kasvaa myös Tanskan omilla markkinoilla. Tanskalaiset ostavat asukasta kohti eniten luomuelintarvikkeita maailmassa, 132 eurolla vuonna 2008. Luomutuotantoa kasvatetaan määrätietoisesti, uusia tuotteita tuodaan markkinoille ja viennin kasvattamiseen panostetaan.

Tärkein vientimaa on Saksa

Tanskan tärkein vientimaa on Saksa, jonne viedään 45 prosenttia kaikesta luomuviennistä. Tärkeimpiä vientituotteita ovat maitotaloustuotteet ja liha.

Saksassa järjestettiin lokakuussa symposium, johon osallistui 1000 kokkia ja 250 toimittajaa. Tilaisuudessa tanskalaiset luomuyritykset esittelivät tuotteitaan. Erityisesti pyritään kasvattamaan luomumaitotuotteiden ja luomulihan vientiä.

Marraskuun alussa Berliinissä järjestettiin toinen tilaisuus, jossa viisitoista tanskalaisyritystä esitteli luomutuotteitaan saksalaisille ostajille.

Uusi luomuruoka antaa Tanskalle vahvan imagon ja hyvät mahdollisuudet viennin kasvattamiselle. Luomuviennin kehittämiseen on panostettu voimakkaasti erityisesti viime aikoina. Organic Denmark ja alan yritykset vastaavat yhteisesti viennin kehittämisestä.

Lähde: Ökologisk Landsförening

Teksti: Jukka Rajala