Tutkimus oli ensimmäinen tämän tyyppinen aikuisilla tehty tutkimus. Vastaavia tutkimuksia ja vastaavin tuloksin on tehty aikaisemmin lapsilla.
- Tavanomaisesti elintarvikkeita tuotettaessa käytetään yleisesti organofosfaatti-torjunta-aineita (tuholaisten torjunta-aineita), jotka ovat hermomyrkkyjä. Ne vaikuttavat hyönteisten hermostoon – myös ihmisten – estäen tärkeän entsyymin toiminnan, tutkimuksen johtaja tri Liza Oates sanoo.
Viimeaikaiset tutkimukset ovat antaneet viitteitä näiden kemikaalien terveyshaitoista jo pieninä pitoisuuksina. Valtaosa torjunta-ainejäämistä saadaan ravinnon mukana, vaikka on muitakin altistumisen lähteitä. Siksi tutkijat halusivat selvittää luomuruokaan siirtymisen vaikutuksia altistumiseen.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että siirryttäessä syömään valtaosin luomuruokaa altistumista torjunta-aineille voidaan vähentää suuresti jo viikossa.
Varsinaisten terveydellisten hyötyjen selvittämiseen tarvitaan tarkkoja lisätutkimuksia laajemmalla joukolla. Tämä tutkimus on tärkeä avaus, joka auttaa ymmärtämään luomuruokailun vaikutuksia.
Tutkimuksessa 13 koehenkilöä söivät joko tavanomaisesti tuotettuja tai vähintään 80 prosenttia luomuelintarvikkeita viikon ajan. Sen jälkeen koehenkilöt vaihtoivat ruokavaliotaan.
Koehenkilöiden virtsasta analysoitiin kahdeksantena päivänä kuuden eri organofosfaatin jäämäpitoisuudet. Jäämäpitoisuudet vähenivät viikon luomuruokajakson jälkeen keskimäärin 89 prosentilla verrattuna tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden syömiseen.
Tutkimus oli osa tri Oatesin väitöskirjatutkimusta, jota ohjasi professori Marc Cohen RMIT yliopiston terveydenhoidon laitoksella. Tutkimus sai osittain rahoitusta intialaiselta luomuruokayritykseltä.
Aikaisemmissa tutkimuksissa on mm päädytty siihen, että raskausaikana äidin ja sikiön krooninen altistuminen pienille torjunta-ainemäärille vaikuttaa lapsen hermostolliseen kehitykseen haitallisesti. Altistuminen saattaa heikentää lapsen työmuistia hahmotus- ja oppimiskykyä sekä älykkyyttä.
Lähde:
Muita lähteitä:
Environ Health Perspect. 2011 Aug; 119(8): a328–a329.
Environ Health Perspect. 2011 Aug; 119(8) in volume 119 on page 1189.
Environ Health Perspect. 2011 Aug; 119(8): 1182–1188.
Environ Health Perspect. 2011 Aug; 119(8): 1196–1201.
Environ Health Perspect; Vol 122. Nr 10: pp 1103-1109
Aikaisempia artikkeleita: