Sienitautia kestävät luomubanaanit Ranskassa markkinoille

31.3.2020

Tästä keväästä lähtien Ranskan suuren kauppaketjun Carrefourin myymälöiden luomuosastoilta on saatavissa kirkkaan keltaisia luomubanaaneja. Uuden lajikkeen nimi on Pointe d´ Or. Ne viljellään agro-ekologisia periaatteita noudattaen ja lajike on kestävä banaanin pelättyä Black Sigatoka –sienitautia vastaan.

Ensimmäisen sadon suuruus on noin 1000 tonnia. Mutta seuraavalle vuodelle tuotantoa voidaan laajentaa suuresti, mikäli lajike maistuu kuluttajille.

Vientimarkkinoille länsimaihin viljellään lähinnä Cavendich -lajiketta. Se on satoisa, mutta hyvin herkkä sienitaudeille ja siksi sitä käsitellään torjunta-aineilla useita kertoja kasvukaudessa. Tärkein sienitauti on Black Sigatoka, joka tuhoaa banaanin lehdet. Banaaninviljelyn suuri haaste onkin monimuotoisuuden puute, koska eri puolilla maailmaa viljellään kaikkialla samaa lajiketta. Vuonna 2003 biotekniikan lobbausjärjestö lupasi geenitekniikalla tätä tautia kestäväksi jalostetun lajikkeen markkinoille, mutta sellaista lajiketta ei ole vieläkään markkinoilla.

Kes­tä­vä la­ji­ke pe­rin­tei­sin ja­los­tus­me­ne­tel­min

Ranskan maataloustutkimuslaitos CIRAD:n tutkijoiden kokoama yhteenliittymä on jalostanut perinteisin menetelmin tauteja kestävän lajikkeen. Samanaikaisesti he kehittivät banaanin viljelytekniikkaa kestäväksi agroekologisia periaatteita hyväksikäyttäen. Käyttöön otettiin seosviljely ja aikaisemminkin käytössä ollut varjostavien puiden alla tapahtuva viljely ja ilman torjunta-aineita tapahtuva viljely.  Tutkijat näkevät tämän lajikkeen ja ekologisen viljelytavan mahdollistavan merkittävän luomubanaanien tuotannon Ranskan Länsi-Intiassa.

Ba­naa­nin­vil­je­ly kes­tä­väk­si

Seuraava haaste on kehittää banaaninviljelyä kestäväksi myös muissa banaaninviljelymaissa. Jotkut tutkijat kuitenkin haluaisivat siirtää geenitekniikan menetelmin geenisaksitekniikalla tästä uudesta lajikkeesta taudinkestävyyden nykyisiin lajikkeisiin. Ranskalaistutkijoiden mukaan banaaninviljelyyn tarvitaan ennenkaikkea suurta monimuotoisuutta sekä lajikkeisiin että viljelymenetelmiin. He ovatkin kokoamassa kansainvälistä tutkijoiden, kasvinjalostajien ja viljelijöiden sekä markkinoijien yhteenliittymää kestävään banaanintuotantoon pääsemiksi perinteisin kasvinjalostuksen menetelmin ja ekologisiin viljelymenetelmiin perustuen. Aiheesta uutisoi mm Foodnavigator-lehti.

https://www.carrefour.fr/

Sivun toteutus: Jukka Rajala