Ruokatrendien asiantuntija Hanni Rützler Luomupäivässä

21.2.2012

– Ammattikeittiöt siirtyvät kohti terveellisempää ja ekologisempaa ruokaa. Tämä kumpuaa muun muassa siitä, että ”nopeammin, lisää ja halvemmalla” -teesit eivät toimi enää markkinoilla, vaan kuluttajat haluavat myös muuta, toteaa Luomupäivässä 14.3. esitelmöivä Hanni Rützler.

Hanni Rützler katsoo globaaleja ruokatrendejä Wienistä käsin Future Food -studiossaan, jota hän luonnehtii teorian ja käytännön yhdistäjäksi. Rützler aloitti ravitsemustieteen ja terveyspsykologian opinnoilla ja on nyt tunnettu ja arvostettu tutkija, kirjoittaja ja konsultti.

– Ihmiset tarttuvat oman terveytensä hoitamiseen ja ympäristön ymmärtämiseen uudella tavalla, Rützler pohtii ruokatrendien suuntaa.

– Erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa joka puolella Eurooppaa on noussut esiin terveellisten ruokavalintojen tärkeys. Jos luomutuotteita on pystytty tarjoamaan kiinnostuneille niin, että laatu ja valikoima on saatu kohdilleen, on isketty naulan kantaan.

Luomuliiton järjestämässä Lisää luomua ammattikeittiöihin – Luomupäivässä 14.3. innostetaan tuottajia, elintarvikejalostajia ja ammattikeittiöitä yhteistyöhön, joka lisää luomuvalikoimaa lautasilla.

– Haasteena erityisesti isoissa kaupungeissa on, että ihmiset eivät enää luota ruoan valmistajiin. Luomutuotteilla olisi hyvä tarina kerrottavanaan, mutta ne harvoin onnistuvat kertomaan sitä. Pelkkä faktojen luettelu ei riitä, kuluttajat tarvitsevat tarinoita tuotteen taakse, toteaa Rützler.

Ravintolayrityksissä luomutuotteiden makua ja imagoa hyödynnetään osana kokonaisvaltaista elämystä. Julkisissa hankinnoissa taas poliittinen tahto ja toimijoiden aloitekyky määrittää sitä, miten luomuun tartutaan.

– Myös ruoan alkuperä, paikallisuus ja historia kiinnostavat niitä kuluttajia, jotka kiinnittävät päivittäisiinkin valintoihin huomiota. Halutaan tietää enemmän, kuvaa Rützler.

Teksti: Elisa Niemi

Hanni Rützlerin esitys Luomupäivässä 14.3.2012

http://www.futurefoodstudio.at/

https://www.luomuravintola.fi/