Luomutuotteiden erilaistaminen – Heinämaitoa luomumeijeristä

Luomutuotteita erilaistetaan monin tavoin. Luomumaitoa löytyy Saksan markkinoilta monenlaisia; eri luomumerkeillä ja erilaisia luomuerikoismaitoja. Yksi esimerkki näistä on heinämaito, jota löytyy Saksasta eräiden luomumeijereiden tuotevalikoimista. Gläserne Molkerei Pohjois-Saksassa on yksi heinämaitoa jalostavista luomumeijereistä.
Eri­lai­sia luo­mu­mai­to­ja

Gläserne Molkerei -meijeri jalostaa 100 miljoonaa litraa luomumaitoa vuosittain kahdessa meijerissä Pohjois- ja Itä-Saksassa. 100 tilaa tuottaa meijerille luomumaitoja. Valikoimissa on tavallista luomumaitoa Bioland-, Naturland-, Demeter-luomumerkeillä sekä elintarvikeketjujen omilla tuotemerkeillä. Erikoisluomumaitoja ovat heinämaito, paikallisen alkuperäisrodun maito, ilman antibiootteja tuotettu maito ja pidemmän myyntiajanmaito. Valmistuksessa on myös piimää ja jogurtteja.

Litran Elopak-kartonkipakkauksiin pakatun ja pastöroidun heinämaidon rasvapitoisuus on 3,8 %. Sitä ei ole homogenoida.

Valikoimissa on myös Tilsit –heinämaitojuustoa. Juustot valmistutetaan alihankintana.

Meijerin toimintaperiaatteina on tuottaa terveellisiä maitotuotteita eläimiä lajinmukaisesti hoitaen ja elintarvikkeiden aitoutta vaalien.

Hei­nä­mai­don tuot­ta­mi­nen

Heinämaito saa erityisen hyvän ja tuoreen maun tuoreesta ruohosta ja yrteistä. Heinämaitoa tuottavia lehmiä ruokitaan hyvin lajinmukaisesti ja tarpeenmukaisesti. Kesällä eläimet saavat valtaosan rehusta monipuolisilta, nurmikasveja ja yrttejä sisältäviltä laitumilta. Talvella eläimet syövät valtaosin heinää. Säilörehun ruokkimista ei sallita. Eläimille annetaan myös viljaväkirehua ja lupiinia.

Laa­du­kas­ta mai­toa

Aromaattisia heiniä ja yrttejä sisältävän nurmirehun suuri osuus ruokinnassa ilman käymishappoja tuottaa maukasta maitoa. Eläinten korkealaatuinen ruokinta parantaa maidon koostumusta tuottaen kuluttajille lisäarvoa.

Omega-3-rasvahapon ja linolihapon osuudet ovat kohonneet merkittävästi. Näillä rasvahapoilla on todettu olevan terveydelle edullisia vaikutuksia.
Ne alentavat verenpainetta ja sydän- ja verenkiertosairauksia, ehkäisevät reumatulehduksia, helpottavat allergiaoireita ja voivat jopa suojata tietyiltä syöviltä.

Meijerin juustotiski. Heinämaitojuusto oikealla.

Mark­ki­noin­ti

Meijeri panostaa aktiivisesti kuluttajien tavoittamiseen ja suorien kontaktien saamiseen mahdollisimman moneen asiakkaaseen. Asiakaslehteä julkaistaan säännöllisesti, jossa kerrotaan tuotteista ja niiden tuottamisesta. Lehdessä rohkaistaan asiakkaita vierailemaan meijerillä tutustumassa tuotteiden valmistukseen.

Meijerin yhteydessä toimii myös oma luomukauppa, josta asiakkaat saavat paitsi maitotuotteet niin myös perusvalikoiman muita luomuelintarvikkeita. Uuden meijerin rakentamisessa on huomioitu erityisesti tuotteiden valmistuksen esittelymahdollisuudet kuluttajille. Pitkän meijerihallin yläkerrassa on koko rakennuksen pituinen käytävä, jonka lasi-ikkunoista nähdään kaikkien tuotteiden valmistus. Ja käytävän päässä on tilaisuus maistella meijerin tuotteita.

Eko­lo­gi­aa mei­je­ris­sä

Gläserne Molkerei on rakentanut joitakin vuosia sitten uuden meijerin Pohjois-Saksaan. Siellä pystytään käsittelemään monia eri luomumaitolaatuja päivittäin ja pitämään ne erillään. Meijerissä on luomukauppa, josta saa ostaa meijerin maitotuotteita, mutta myös laajasti muita luomutuotteita. Meijerille ovat vierailijat tervetulleita. Päivittäin järjestetään opastettuja kierroksia.

Meijerin rakentamisessa on sovellettu ekologisia periaatteita. Ulkoseinät on vuorattu 50x 50 mm vaakarimoilla siten, että seinät ovat kesällä varjossa ja talvella auringonpaiste lämmittää seiniä.

Gläserne Molkerei -meijerin sivut

Lue miten heinämaitoa tuotetaan Braunin tilalla

Teksti: Jukka Rajala

Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta