Nämä periaatteet on määritellyt kansainvälinen luomualan järjestö IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements) vuonna 2005.
Luomutuotannon perusperiaatteita ovat terveys, ekologia, oikeudenmukaisuus ja huolenpito. Nämä periaatteet on määritellyt kansainvälinen luomualan järjestö IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements) vuonna 2005.
Terveysperiaatteen mukaan luomumaatalouden tulee ylläpitää ja edistää maan, kasvien, eläinten ja ihmisten sekä maapallon terveyttä yhtenä jakamattomana kokonaisuutena.
Ekologiaperiaatteen mukaan luomumaatalouden tulee perustua eläviin ekologisiin systeemeihin ja kiertoihin, toimia yhteistyössä niiden kanssa, jäljitellä niitä ja auttaa ylläpitämään niitä.
Oikeudenmukaisuusperiaatteen mukaan luomumaatalouden tulee rakentua vuorovaikutussuhteille, jotka turvaavat oikeudenmukaisuuden suhteessa yhteiseen ympäristöön ja elinmahdollisuuksiin.
Huolenpidon periaatteen mukaan luomumaatalouden tulee noudattaa varovaisuusperiaatetta ja toimia vastuullisella tavalla suojellen nykyisten ja tulevien sukupolvien sekä ympäristön terveyttä ja hyvinvointia.
http://www.ifoam.bio/en/organic-landmarks/principles-organic-agriculture
Myös luomun periaatteita voidaan tarkastella eri näkökulmista, ja eri määritelmät täydentävät toisiaan.
Luonnonmukainen maatalous on kokonaisvaltainen tuotantojärjestelmä, joka parantaa ja ylläpitää maatalousekosysteemin terveyttä kuten biologista monimuotoisuutta, biologisia kiertoja ja maan biologista aktiivisuutta. Siinä käytetään ensisijaisesti viljelyteknisiä toimia korvaamaan tilan ulkopuolisia tuotantopanoksia.
Luonnonmukaisessa maataloudessa otetaan huomioon, että paikalliset olosuhteet edellyttävät paikallisesti sopeutettuja tuotantomenetelmiä. Tämä saadaan aikaan käyttäen mikäli mahdollista viljelyteknisiä, biologisia ja mekaanisia menetelmiä synteettisten aineiden korvaajina, jotta saadaan aikaan haluttuja toimintoja systeemissä.
(Codex Alimentarius – Luonnonmukaisesti tuotetut elintarvikkeet 1999/2001)
Luonnonmukainen maatalous on omavaraista ja tasapainoista maataloutta, joka mahdollisimman pitkälle perustuu paikallisiin luonnonvaroihin ja jossa viljelytoimet sopeutetaan vallitseviin luonnonoloihin.
Luonnonmukainen maatalous perustuu kokonaisnäkemykseen, jossa maataloustuotannon ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset otetaan huomioon niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Luonto ymmärretään kokonaisuutena, jolla on oma itseisarvonsa. Ihmisellä on moraalinen velvollisuus harjoittaa maataloutta niin, että se ei köyhdytä vaan säilyttää ja monipuolistaa luontoa.
Luonnonmukaisessa maataloudessa pyritään:
Kasvituotannon perustana pellolla, puutarhassa ja metsässä on maan rakenteesta ja viljavuudesta huolehtiminen ja monipuolinen kasvilajivalikoima sekä viljelykierto.
Maan kasvukuntoa ylläpidetään pääosin eloperäisten lannoitteiden avulla. Viljelyjärjestelmä suunnitellaan niin, että se mahdollisimman pitkälle itsessään ehkäisee rikkakasveja ja tuholaisia. Helppoliukoisia keinolannoitteita tai synteettisiä torjunta-aineita ei käytetä.
Kotieläintuotannossa eläinmäärä ja viljelypinta-ala tasapainotetaan keskenään. Näin eläimet voidaan ruokkia mahdollisimman suuressa määrin kotovaraisella rehulla ja lanta voidaan käyttää lannoitteeksi ilman ympäristöhaittoja.
(Nordisk IFOAM 1989)
Tutustu myös saksalaisen Bioland-luomujärjestön luomun 7 periaatteeseen
Teksti: Jukka Rajala
Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta