Lastensairaalassa kaikki ruoka luomua

Saksalainen Landshutin lastensairaala Baijerissa siirtyi vuoden 2008 alusta tarjoamaan potilailleen yksinomaan luomuruokaa. Sairaala on solminut hankintasopimuksen luomuelintarvikkeita toimittavan yrityksen ja Baijerin Bioland-luomuviljelijäjärjestön kanssa.

Sairaalan visiona on pyrkiä huipulle lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen ja poikkitieteellisessä lasten ja nuorten hoitamisessa.

- Luomu merkitsee laatua sekä herkullista ja terveellistä ruokaa, kertoo sairaalan johtaja Bernhand Brand. Nimenomaan sairaala on paikka, jossa potilaiden hyvinvointi tulee asettaa etusijalle. Siksi olemme päättäneet tarjota kaikki ateriat valmistettuna yksinomaan luomulaatuisista raaka-aineista. Luomuelintarvikkeiden käyttöä perustellaan ensisijaisesti korkealla laadulla.

Landshutin lastensairaalan keittiössä valmitetaan ateriat päivittäin jopa 350 ruokailijalle. Sairaalan keittiö on saanut luomusertifikaatin jo kesällä 2007. Luomuelintarvikkeiden korkeammat hankintahinnat korvautuvat paremmalla laadulla. Sairaalassa käytetään myös tavallista enemmän paikallisia ja vuodenajanmukaisia tuotteita. Ruoat tehdään myös entistä enemmän myös kokonaan sairaalan keittiössä.

Sairaalan keittiöpäällikkö Gerhard Bielen tekee aktiivisesti ja hyvin innovatiivisesti töitä tiiminsä kanssa, jotta lapset alkaisivat arvostaa ruokaa ja terveellistä syömistä.

Sairaalassa kiinnitetään muutoinkin huomiota kokonaisvaltaiseen terveydenhoitoon. Suurta huomiota saa mm lisääntynyt lasten ylipaino. Vanhempia ja lapsia kannustetaan sairaalassa terveelliseen ravitsemukseen ja terveellisiin elämäntapoihin.

Bioland-luomujärjestö on avustanut sairaalaa tarvittavien elintarvikkeiden hankinnassa. Nykyisin suuri osa elintarvikkeista saadaan sairaalaan monipuolisen paikallisen tavarantoimittajaverkoston avustuksella suurelta osin paikallisina tuotteina.

St. Marien Lastensairaala Landshutin kaupungissa

Teksti: Jukka Rajala

Aikaisempia artikkeleita:

Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta.