Lähiluomua omalta alueelta –tuoreena

Lähi-Luomu-merkinnällä varustetut luomutuotteet ovat nouseva trendi Sveitsissä. Sveitsin Coop toi Lähi-Luomu-tuotteet markkinoille jo vuonna 2004. Lähi-Luomuna myydään sekä tuoretuotteita että jalosteita.
Luo­mu­he­del­miä ja vi­han­nek­sia seit­se­mäl­tä alu­eel­ta

Lähiluomuna myytävien tuoretuotteiden tulee 100 % olla alueelta. Jalosteissa 90 % raaka-aineista on oltava alueelta ja ne on jalostettava alueella. Kaikki Lähi-Luomu-tuotteina myytävät tuotteet ovat myös valvotusta luomutuotannosta. Sen lisäksi Coop on itse asettanut Lähi-Luomu-tuotteille omat tavallista luomua tiukemmat ehdot. Ne tuotiin markkinoille kymmenen vuotta sitten vuonna 2004.

Coopin noin 800 myymälää myyvät Lähi-Luomuna seitsemältä alueelta peräisin olevia hedelmiä, vihanneksia ja perunoita luomulaatuisina, jotka ovat peräisin lähiseudulta.

Luomumaitoa myydään 13 alueen tuotteena. Maidot ovat peräisin kunkin alueen omilta maatiloilta ja pakattu alueen omasta meijerissä.

Juustoja ja jogurttia tuotetaan ja myydään 30 eri alueen tuotteina.

Alu­eel­lis­ta li­sä­ar­voa

Lähi-Läluomu –tuotteet tarjoavat mahdollisuuden arvoketjun kehittämiseen paikallisesti. Ne ovat kestävästi tuotettuja, koska myös pienet tuottajat pääsevät markkinoille ja työpaikat varmistuvat. Näin niillä on moninkertainen lisäarvo.

Tutustu tarkemmin Coopin Lähi-Luomuun

Teksti: Jukka Rajala

Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta.