Kymmenen hyvää syytä valita luomu - perusteluja Tanskasta
7.5.2013
Luomuruoka on ruokaa ilman lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä, mutta siinä on myös enemmän terveellisiä aineita. Luomu on myös tae gm-vapaasta ruoasta ja rehusta. Luomutuotanto antaa sekä puhtaammat vedet että monimuotoisemman luonnon. Näin Tanskassa perustellaan sitä, miksi kuluttajan kannattaa valita luomuelintarvike ostoskoriin.
10 hyvää syytä:
- Valitsemalla luomuruokaa vältät saamasta jäämiä torjunta-aineista, joita tavanomaisessa maataloudessa käytetään rikkakasvien, tuholaisten ja kasvitautien torjuntaan.
- Luomuvihanneksissa on yleisesti enemmän ravintoaineita ja makua antavia aineita sekä vähemmän vettä kiloa kohti.
- Luomumerkityt tuotteet eivät sisällä keinotekoisia väriaineita eikä keinotekoisia makeutusaineita.
- Kotieläinten hyvä hyvinvointi on tärkeää luomutuotannossa.
- Luomutuotanto on edullista pinta- ja pohjavesille, koska luomuviljelyssä ei käytetä torjunta-aineita, jotka voisivat kulkeutua pinta- ja pohjavesiin.
- Luonto on monimuotoisempi ja puhtaampi luomuviljelyssä olevilla alueilla.
- Saat luonnollisempaa ruokaa. Luomu on hyväksi sinulle ja sille maailmalle, jossa elämme. Vältät saamasta jäämiä torjunta-aineista ja geenimuunnelluista tuotteista. Saat ruokaa, joka on tuotettu yhteistyössä luonnon kanssa.
- Luomutuotannossa ei käytetä geenimuuntelua – ei ihmisten ravinnossa eikä kotieläinten rehuissa.
- Kotimainen luomumerkki ja EU-lehtimerkki takaavat, että luomutuotteet on tuotettu tiukkojen luomutuotantoon vahvistettujen tuotantoehtojen mukaan.
- Monet tutkimukset osoittavat, että luomutuotannossa kehitysmaiden köyhät viljelijät Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa voivat tuottaa enemmän ruokaa ja ansaita enemmän rahaa luomumenetelmin.
Tutustu 10 hyvää syytä valita luomu nettivihkoseen (tanskaksi)
Teksti: Jukka Rajala