Kymmenen hyvää syytä valita luomu - perusteluja Tanskasta


7.5.2013

Luomuruoka on ruokaa ilman lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä, mutta siinä on myös enemmän terveellisiä aineita. Luomu on myös tae gm-vapaasta ruoasta ja rehusta. Luomutuotanto antaa sekä puhtaammat vedet että monimuotoisemman luonnon. Näin Tanskassa perustellaan sitä, miksi kuluttajan kannattaa valita luomuelintarvike ostoskoriin.
10 hy­vää syy­tä:
  1. Valitsemalla luomuruokaa vältät saamasta jäämiä torjunta-aineista, joita tavanomaisessa maataloudessa käytetään rikkakasvien, tuholaisten ja kasvitautien torjuntaan.
  2. Luomuvihanneksissa on yleisesti enemmän ravintoaineita ja makua antavia aineita sekä vähemmän vettä kiloa kohti.
  3.  Luomumerkityt tuotteet eivät sisällä keinotekoisia väriaineita eikä keinotekoisia makeutusaineita.
  4. Kotieläinten hyvä hyvinvointi on tärkeää luomutuotannossa.
  5. Luomutuotanto on edullista pinta- ja pohjavesille, koska luomuviljelyssä ei käytetä torjunta-aineita, jotka voisivat kulkeutua pinta- ja pohjavesiin.
  6. Luonto on monimuotoisempi ja puhtaampi luomuviljelyssä olevilla alueilla.
  7. Saat luonnollisempaa ruokaa. Luomu on hyväksi sinulle ja sille maailmalle, jossa elämme. Vältät saamasta jäämiä torjunta-aineista ja geenimuunnelluista tuotteista. Saat ruokaa, joka on tuotettu yhteistyössä luonnon kanssa.
  8. Luomutuotannossa ei käytetä geenimuuntelua – ei ihmisten ravinnossa eikä kotieläinten rehuissa.
  9. Kotimainen luomumerkki ja EU-lehtimerkki takaavat, että luomutuotteet on tuotettu tiukkojen luomutuotantoon vahvistettujen tuotantoehtojen mukaan.
  10. Monet tutkimukset osoittavat, että luomutuotannossa kehitysmaiden köyhät viljelijät Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa voivat tuottaa enemmän ruokaa ja ansaita enemmän rahaa luomumenetelmin.

Tutustu 10 hyvää syytä valita luomu nettivihkoseen (tanskaksi)

Teksti: Jukka Rajala