– Kun myynnissä on kerralla iso määrä, on ostajakin kiinnostuneempi ja myyjän on mahdollista saada sadosta parempi tarjous. Yleensä ostajalle on hankalinta saada samaa luomukasvia ja varsinkin samaa lajiketta riittävän suuri määrä, sillä yksittäisten viljelijöiden myyntierät saattavat olla hyvin pieniä, kertovat renkaan vetäjät, kouvolalaiset luomuviljelijät Tero Suutari ja Sami Kuoppamäki, jotka saivat valtuudet neuvotella koko renkaan sadosta.
Renkaan avulla viljelijät pystyvät toimittamaan ostajalle varmemmin sovitut määrät, sillä satovaihteluja voidaan tasata renkaan sisällä. Ryhmästä on etua silloinkin, kun joku kokeilee uutta lajiketta, jolloin muut saavat tulokset nopeasti tietoonsa. Myös tieto markkinatilanteesta saavuttaa useamman viljelijän.
– Esimerkiksi nyt on kysyntää mallasohralle, joten monet viljelijät muuttivat viljelysuunnitelmaansa ja teimme yhdessä siemenviljatilauksen sekä myyntisopimuksen mallasohrasta. Joka jyvä on luvattu ostaa, kertoo innostunut Kuoppamäki.
Kiinnostus myynti- ja markkinointirenkaaseen oli kytenyt Kymenlaaksossa jo pitkään ja kun sopivat vetäjät löytyivät, toiminta lähti liikkeelle nopeasti. Ensin kartoitettiin viljeltävät kasvit ja pinta-alat sekä sopivat ostajat. Varsinaisen sopimuksen teki kukin viljelijä erikseen ostajan kanssa ja Kymen Luomu toimitti sopimukset keskitetysti ostajille.
Syksyllä Kymen Luomu kerää satomäärät heti puintien jälkeen ja lähettää ne yhdessä ennakkonäytteiden kanssa ostajille. Toimituksiin haetaan edullisin kuljetus. Jotta kuljetuskustannukset myös pysyvät kurissa, voidaan pienimpiä eriä yhdistää mahdollisuuksien mukaan.
Kymen Luomussa on mukana viljelijöitä Kymenlaakson lisäksi Itä-Uudeltamaalta sekä Etelä-Karjalasta.
– Mielellämme pysyisimme omalla alueellamme. Haluamme pitää toiminnan mahdollisimman yksinkertaisena, sillä ainoa palkkamme on yhteismyynnin tuoma hieman suurempi hinta sadosta, toteaa Tero Suutari.
Tänä vuonna haetaankin sopivaa toimintamallia, miten rengas pyörii parhaiten jatkossa. Tärkeintä on viljelijöiden välinen luottamus sekä oikeanlainen sopimusmalli.
Suutari ja Kuoppamäki vetävät rengasta mielellään.
– Ennenkin on mennyt paljon aikaa sadon markkinointiin ja nyt tämä on helpompaa, kun myynnissä on isompia eriä. Vaikka hehtolitralle saisi vain muutaman euron lisää hintaa, niin silti työstä saa hyvän korvauksen, kuvaa Suutari ja naurahtaa:
– Tämähän on viljelijälle oikeastaan leppoisaa, kun saa puhua puhelimessa sisätiloissa ja ainoa hajoava kone maksaa korkeitaan pari sataa euroa. Ja markkinoita on hyvin mielenkiintoista seurata.
Myynti- ja markkinointirenkaan perustamisessa auttoi luomuvalkuaisrehun tuotantoketjun kehittämiseksi ja tuotannon turvaamiseksi perustettu hanke, jonka yksi tavoite on paikallisten renkaiden syntyminen. Renkaan toimintaan voi tulla tutustumaan ProAgrian kesätilaisuuksiin Eerolan tilalle Hyvinkäälle 13.6., Näsin tilalle Hollolaan 14.6., Rainingon luomutilalle Varsinais-Suomeen 21.6. tai Tyynelän tilalle Etelä-Karjalaan 22.6. Kiinnostuneet voivat myös ottaa yhteyttä oman alueen ProAgrian luomuneuvojiin. Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.
– Renkaiden avulla luomuvalkuaisrehu saadaan helpommin markkinoille ja myyntiin, jolloin luomukotieläintuotanto saadaan nousuun, sillä luomumaidolle on kova kysyntä.
Tilaisuuksissa voi samalla nähdä uutta tekniikkaa sekä työnäytöksiä.
Teksti ja kuva Sonja Sihvola