Hatzlhof luomuperunatila – perunaa sydämellä

Hatzlhofin tila sijaitsee Muenchenin luoteispuolella hyvin perunanviljelyyn soveltuvalla seudulla. Tilan talouskeskus siirrettiin kylän keskustasta peltojen keskelle vuonna 1987, jolloin peltoa oli 35 ha. Luomuun siirryttiin vuonna 1999. Tila on Bioland-luomuyhdistyksen jäsen.

Joukko etelä-savolaisia ja etelä-pohjanmaalaisia viljelijöitä tutustui Baijerin luomumaatiloihin ja suoramyyntiin sekä Biofach-luomumessuihin helmikuussa 2013 tehdyllä opintomatkalla. Luomuperunan viljelyyn tutustuttiin luomuperunan viljelyyn erikoistuneella tilalla, jossa perunaa viljeltiin 60 hehtaarin alalla.

Viljelyssä on keskitytty ruokaperunan viljelyyn luomuna, vuotuinen peruna-ala 60 ha. Lisäksi tuotetaan siemenperunaa itselle ja myös myyntiin. Perunaa viljellään viljelykierrossa kerran neljässä vuodessa, joten peltoa tulee olla käytettävissä 240 ha; omaa peltoa 90 ha, vuokrapeltoja 90 ha ja vaihtolohkoja toisten luomutilojen kanssa 60 ha.

Perunaa varastoidaan ja kauppakunnostetaan sekä pakataan vähittäispakkauksiin ympäri vuoden. Lajikkeita viljelyssä on 6-8 kpl.

Markkinointi ja työvoima

Markkinointi tapahtuu luomutukkuihin ja luomuvähittäiskauppoihin Muenchenin seudulla pakattuna pääosin 2 kilon paperipusseihin. Pusseissa tulee olla ikkunat, jotta asiakkaat näkevät sisällä olevat perunat. Tilan motto on ”Perunaa sydämellä”.  Tilalla myös sydämenmuotoiset perunat myydään tilan myymälässä ystävänpäiväksi euron kappalehintaan.

Tilan kaupassa myydään noin 2 hehtaarin sato eli 1/15 kokonaismäärästä. Kauppa on auki joka päivä itsepalveluperiaatteella. Kauppa on aivan asunnon vieressä, joten asiakas voi tarvittaessa hälyttää myyjän paikalle. Kaupasta vastaa isännän pikkusisko.

Perunavaraston katolla suuret aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä vuosittain noin  130 000 kWh. Sähkö myydään valtakunnan verkkoon valtion takuuhinnalla 22 cent/kWh.
Perunan jakelussa kauppoihin käytetään polttoaineena biodieseliä.

Työvoimaa tilalla on nuori isäntä ja emäntä, isännän isä ja äiti, sekä isännän sisko. Jokaisella selkeä vastuualue.

Palkattua työvoimaa on viisi vakinaista perunapakkaamolla ja kesällä osin peltotöissä sekä kesällä harjoittelija ja sesonkityövoimaa.

Kuva: Perunat pakataan 2 kg ikkunapusseihin.

Pe­ru­nan vil­je­lyn haas­tei­ta

Perunan viljelyn haasteina ovat seppäkuoriaisen toukat,  perunarupi sekä maaperän mataluus ja kivisyys sekä kuivuus. Toukkia ehkäistään viljelykierrolla, jossa nurmea viljellään vain yksi vuosi, lisäksi kehitetään esikasvien ja välikasvien valintaa. Koloradonkuoriaisia torjutaan biologisilla Bt-kasvinsuojeluaineilla. Rupi on tilalla paljon pahempi ongelma kuin perunarutto. Ruttoa torjutaan lajikevalinnalla ja sen hallintaa helpottaa melko kuiva ilmasto. Ruven torjunnassa kiinnitetään huomiota mm lajikevalintaan, viljelykiertoon, ja maan happamuuteen.

Isäntä on aktiivisesti mukana luomuperunaviljelijöiden kehittämisryhmässä (Bioland-luomuyhdistys). Ryhmä tekee vuosittain noin viikon opintomatkan ulkomaille yleensä kesäkuun lopulla tutustuen luomuperunanviljelyn kannalta kiinnostaviin kohteisiin.

Koneet tilalla olivat parhaita mahdollisia luomuviljelyyn sopivia koneita. Kierrejousitettu rikkakasviäes sopii hyvin perunavakojen ja harjujen äestykseen. Monipuolinen hyvä multaus-auran avulla viimeistellään rikkakasvien torjunta. Kalusto oli isoa ja tehokasta, jotta työt voidaan tehdä oikeaan aikaan, vaikka säät olisivat vähemmän suotuisiakin.

Tilalla vakuutuimme erittäin ammattitaitoisesta viljelijästä ja yrittäjästä, joka panostaa luomuperunan viljelyn kehittämiseen ammattimaisesti.
http://www.hatzlhof.de/

Teksti: Jukka Rajala

Matkan järjestivät Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle–hanke, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, ProAgria Etelä-Savo MaitoTaito-hanke ja Lihatilan Skarppi-ohjelma sekä Lisää Luomua-hanke, ProAgria Etelä-Pohjanmaa.

Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Etelä-Savon ELY-keskukselta EU:n Sosiaalirahastosta.