Gm-viljely aiheutti siemenpulan luomupuuvillan viljelijöille Intiassa

Luomupuuvillan viljelijät joutuvat lopettamaan luomupuuvillan viljelyn Karnatakan osavaltiossa Intiassa. Syynä on se, että gm-vapaata puuvillan siementä ei enää ole saatavilla. Tavanomaiset puuvillan siemenet on todettu gm-siementen saastumiksi eikä niitä näin ollen voida käyttää luomuviljelyssä. (2009)

Intian maatalousviranomaiset vahvistavat asian ei-gm-lajikkeiden siementen saastumisen. He pyrkivät korjaamaan tilanteen. Kansallinen siementuotantoyhtiö on luvannut tuottaa tarvittavaa siementä, mikäli sillä on kysyntää. Mutta uusien siemenien tuottaminen kestää ainakin kaksi vuotta, koska perussiemenetkin ovat saastuneita.

Intia on maailman johtava luomupuuvillan tuottaja. Intiassa on yhteensä yli 1 miljoona hehtaaria luomuviljelyä ja luomuviljelijöitä oli 340 000 vuonna 2008. Nyt monet luomupuuvillan viljelijät joutuvat lopettamaan luomuviljelyn sopivan siemenen saantivaikeuksien takia.

Karnatakan osavaltio on ensimmäinen Intian osavaltioista, jossa otettiin käyttöön luomuviljelyn edistämisohjelma. Osavaltion pääministerikin on tehnyt paljon luomuviljelyn edistämisen hyväksi.

Asiasta kertoi sanomalehti Hindu

Teksti: Jukka Rajala