Gm rinnakkaiselo vaikeuksissa – gm-maissi syrjäyttämässä luomutuotannon Espanjassa

Gm-maissin viljely Espanjassa aiheuttaa ristiriitoja. EU:n vuonna 2002 käyttöön ottaman käsitteen rinnakkaiselo oli tarkoitus ratkaista ristiriidat, mutta käytännössä rinnakkaiselon toteuttaminen on osoittautunut vaikeaksi Espanjassa, jossa gm- maissia viljellään eniten Euroopassa.

Katalonian ja Aragon maakunnissa gm-maissin osuus koko maissinviljelyalasta oli 42 ja 55 % vuonna 2006. Rinnakkaiselon toimeenpano on kuitenkin epäonnistunut. Sosiaalisia ja viljaketjun käytännön toimintatapoja ei oltu otettu huomioon pelisääntöjä rinnakkaiseloon laadittaessa. Seurauksena gm-viljelyn laajeneminen ja muiden väistyminen.

Luomumaatalous on yleistynyt voimakkaasti Espanjassa viime vuosina. Mutta luomumaissin viljely on taantunut voimakkaasti. Aragon maakunnassa luomumaissin viljely on vähentynyt jopa 75 prosentilla vuodesta 2004 vuoteen 2007. Taantuminen näyttää olevan voimakkainta siellä, missä maissia ja gm-maissia viljellään eniten.

Tutkimuksessa mukana ollut luomuviljelijä kysyykin: Miksi tarvitsemme gm-lajikkeita, jos tämä teknologia luo epävarmuutta, sekoittumisia, yhtenäistää viljelyä, turvallisuuskysymykset eivät edelleenkään ole riittävän selviä ja lisäksi on joukko eettisiä kysymyksiä vastausta vailla.

Tutkimuksen teki tutkija Rosa Binimelis Barcelonan yliopiston ympäristötekniikan laitokselta.

Lähde:

Plants and Coexistence of Farmers: Is an Individual Choice Possible?

Rosa Binimelis. 2008.

Journal Journal of Agricultural and Environmental Ethics. 21, 5 / October, 2008, pp 437-457

DOI 10.1007/s10806-008-9099-4

17.11.2009 Teksti: Jukka Rajala