Gm-lajikkeet uhkaavat elintarviketurvaa, sanovat kehityksen tutkijat

Nykyiset siemenyritykset vähentävät viljelykasvien biodiversiteettiä – ja tällä voi olla vakavia seurauksia elintarvikkeiden tuotannolle ilmaston lämmetessä, sanoivat tutkijat Maailman Siemenkongressissa Roomassa syyskuussa.

Tutkijat kansainvälisen ympäristön ja kehityksen tutkimuslaitoksen International Institute of Environment and Development (IIED)- tutkimuslaitoksesta sanovat, että siemenalan suuryritykset voivat syrjäyttää perinteisen kasvinjalostuksen.

Tutkijat sanovat, että suuryritykset valvovat kasvinjalostusta ja siementuotantoa sekä laajalle levinnyttä muutaman lajikkeen käyttöä. Näin perinteiset kuivuutta ja tuholaisia kestävät lajikkeet voidaan menettää vakavin seurauksin.

Suuryhtiöt edistävät uusien lajikkeiden käyttöönottoa voimakkaasti ja monesti vielä valtio tukee niiden viljelyä. Uusien lajikkeiden geneettinen perimä on kapea ja niiden viljely vaatii suuria määriä ulkoisia tuotantopanoksia kuten lannoitteita, torjunta-aineita ja vettä.

Tulevaisuudessa viljelijöitä tarvitaan mukaan kasvien jalostukseen.

Seed industry ignores farmers’ rights to adapt to climate change

Second World Seed Conference, Rome September 8-10 2009

Teksti: Jukka Rajala