Esi­mer­kil­li­siä luo­mu­ti­lo­ja pal­kit­tiin Ber­lii­nin vih­reäl­lä vii­kol­la

12.2.2007

Saksan elintarvike, maatalous ja kuluttajansuojaministeriön luomumaatalouden palkinto jaettiin seitsemättä kertaa Berliinin Vihreällä viikolla tammikuun lopulla. Palkinnon esimerkillisestä toiminnasta sai kolme luomutilaa esimerkillisen innovatiivisesta toiminnasta. Yhteensä 25 000 euron arvoiset palkinnot jakoi ministeri Seefoverin edustaja.

Vuohenmaitotuotteet
Ensimmäisen palkinnon sai Martinshof´n luomutila Saarin osavaltiosta esimerkillisestä toiminnasta vuohenmaitotuotteiden tuotannossa, jalostuksessa ja markkinoinnissa.

Tilalla on peltoa 100 ha, vuodenmaitomeijeri ja -juustola, sekä vuohiteurastamo ja lihajalosteiden valmistusta. Lisäksi tila on perustanut luomukaupan läheiseen Saarbruecken kaupunkiin. Lisäksi tila aloitti vuonna 2005 luomutuotteiden kotiinkuljetuspalvelun.

Tammanmaitotuotteet
Toisen palkinnon sai Kurgestuet´n luomutila Baden-Wuertenbergin osavaltiosta esimerkillisestä toiminnasta tammanmaitotuotteiden tuotannossa, jalostuksessa ja markkinoinnissa.

Tila on Saksan ensimmäinen ja suurin hevosenmaitotila, joka tuottanut hevosenmaitoa jo 45 vuoden ajan. Peltoa tilalla on 450 ha ja hevosia noin 300. Tila on panostanut sekä hevosen maidon tuotannon kehittämiseen, että hevosenmaitotuotteiden jalostukseen. Hevosenmaidosta valmistetaan tilalla pakattua maitoa ja piimää. Maitoa ei pastoroida, vaan se joko pakastetaan, pakastekuivataan tai hapatetaan ja toimitetaan asiakkaille eri puolille Saksaa. Tilalla on verkkokauppa.

Hevosenmaitoa markkinoidaan allergisille, lastenravitsemukseen ja äidinmaidon korvikkeeksi. Tilalta voi ostaa myös hevosenmaitopohjaista kosmetiikkaa.

Suoramarkkinointitila
Kolmannen palkinnon sai Gut Wulfsdorf´n luomutila Schlesvig-Holsteinin osavaltiosta esimerkillisestä luomutuotteiden suoramarkkinoinnista.

Tilalla on peltoa noin 400 ha. Tilalla viljellään viljojen ja rehukasvien lisäksi mm. 10 hehtaarin alalla 50 eri vihannesta tilamyymälään ja laatikkojakeluun. Tuotannossa on myös useita kotieläimiä tilamyymälän ja laatikkojakelun tarpeisiin. Jatkojalostus on monipuolista ja markkinointiin on panostettu innovatiivisella tavalla kytkemällä koko ketju yhteen osuuskunnaksi.

Tilalla on tilakauppa, tilateurastamo ja lihakauppa tilakaupan yhteydessä sekä laatikkomyyntiä.

Vihreä laatikko asiakkaan kotiin toimitettuna sisältää vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita, kananmunia, leipää sekä muita tuotteita. Asiakas voi valita erilaisia kokoonpanoja ja kokoja. Sisältö vaihtelee vuodenajan mukaan.

Lisäksi tilan kaupassa myydään luonnon maaleja ja rakennustarvikkeita.

Tilalla harjoitetaan myös vihanneskasvien jalostusta.

Asiakkaat investointien rahoittajina
Tila rahoittaa investointejaan lainaamalla myös asiakkailtaan kohtuullisella korolla esim. 2000-5000 euron summia 3-5 vuodeksi. Takaisinmaksu tapahtuu tilamyymälän ostokuponkeina.

Palkintoraati toivoo, että näiden palkittujen tilojen toimintamallit tulevat tunnetuiksi kaikkialla Saksassa ja antavat virikkeitä luomu- ja tavanomaisille tiloille kehittää tuotantoaan.

Ministeriön luomutilapalkinto

Martishof`n luomutila

Gut Wulfsdorfin luomutila

Teksti: Jukka Rajala