Bayer myöntää: gm-sekoittuminen on hallitsematonta

Lääke- ja torjunta-ainevalmistaja Bayer AG on myöntänyt, että ei ole olemassa mitään keinoa pysäyttää hallitsematonta sen jalostamien gm-lajikkeiden leviämistä. (2009)

”Parhaat käytännötkään” eivät voi taata rinnakkaiseloa, sanoi yhtiön johtava asianajaja joulukuussa 2009 käydyssä oikeudenkäynnissä.

Kaksi missourilaista viljelijät olivat nostaneet syytteen Bayeria vastaan, koska heidän riisinsä oli saastunut Bayerin koeviljelyssä pelloilla olleilla gm-lajikkeilla, joita ei ole hyväksytty viljelyyn.

Tapauksen yhteydessä yli 30 prosenttia kaikesta USA:n riisistä saastui gm-lajikkeilla, sanoi haastajan asianajaja oikeudessa. Bayerin oletettiin olevan varovainen. Mutta yhtiö ei ollut varovainen.

Viljelijät kärsivät suuria vahinkoja, koska riisin vientimarkkinat romahtivat. Kokonaisvahingoiksi arvioitiin 741 -1300 miljoonaa dollaria.

Bayer on oikeudessa puolustautunut sanomalla, että sillä ei ollut mitään mahdollisuutta estää sekoittumista. Yhtiö on noudattanut lakeja ja parhaita mahdollisia käytäntöjä. Valamiehistö oli eri mieltä todeten Bayerin syylliseksi huolimattomuuteen käsitellessään gm-kasveja. Yhtiö tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksina 2 miljoonaa dollaria kahdelle kanteen nostaneelle viljelijälle.

Kanteen nosti yhteensä yli 1000 riisinviljelijää vuonna 2006 todetun riisin gm-saastumisen jälkeen.

Bayer admits GMO contamination out of control 081209

Teksti: Jukka Rajala