Åloppe Ekomat-yritysryhmä vuoden luomuviljelijäksi Ruotsissa

26.3.2007

Åloppe Ekomat-yritysryhmä on valittu Ruotsin vuoden 2007 luomuviljelijäksi. Valinnan teki Ruotsin Luomuliitto valitsi kevätkokouksessaan maaliskuun alkupuolella.

Åloppe koostuu useista viljelijöistä ja kuluttajista, joka toimivat tiiviissä yhteistyössä tarjoten alueellaan laajan luomutuotevalikoiman ja -palvelun.

Vuoden luomuviljelijä sijaitsee Åloppen kylässä Uppsalan ja Enköpingin välillä. Yritysryppään visiona on pitää kotikylä elävänä tulevaisuudessakin.

Palkinnon perusteluissa korostetaan mm yritysryppään panostusta yhteistyöhön sekä yritystoiminnassa että kylän kehittämisessä. Tuotanto, jalostus ja markkinointi on suunniteltu tukemaan toisiaan. Yhdessä on rakennuttu myös elintarvikehuoneisto tuotteiden jatkojalostamista ja valmiiden ruokien valmista varten. Ryhmään kuuluu neljä maatilaa,

Åloppesta kuluttaja voi ostaa naudan-, vasikan- ja lampaanlihaa, kananmunia, vihanneksia, ja eineksiä sekä ateria- ja kurssipalveluita. Eläimet teurastetaan lähiteurastamossa ja ruhon tuodaan takaisin yrityksen lihanleikkaamoon. Lihaa myydään sekä isompina paloina sekä asiakkaiden toiveiden mukaan myös pienemmiksi paloiksi leikattuna.

Kylässä viljellään myös vihanneksia, kuten porkkanoita, joista valmistetaan myös marmelaadia ”Ekologisk Frukostmarmelad” nimellä eli luomuaamiaismarmeladina. Saatavilla on myös perunoita, sipulia, ja muita vihanneksia. Vihannekset voidaan toimittaa myös kuorittuina, paloina, raasteina jne asiakkaiden toiveiden mukaan. Yritysryhmä markkinoi tuotteitaan myös Viljelijätorilla sekä Tukholmassa että Västerosissa.

Suurkeittiössä valmistetaan valmisruokia omista raaka-aineista ja muista lähialueen tuotteista.
Ruuat valmistetaan kotiruokana ilman mitään lisäaineita. Tuotteita myös vakuumipakataan niiden säilyvyyden parantamiseksi. Ruuille taataan 14 vuorokauden myyntiaika jääkaappilämpötilassa. Yrityksen parhaiten kaupaksi meneviä tuotteita ovat porkkanapihvit ja punajuuripihvit.

Yritys tarjoaa myös pitopalveluja kursseille ja muihin tilaisuuksiin. Yritykseen omiin tiloihin sopii 25 kurssilaisen ryhmä. Kursseilla koulutetaan mm eri yritysten henkilökuntaa luomutuotteiden ominaisuuksista ja käytöstä.

Yritysryhmän tuotteita voi ostaa internetin kautta tai suoraan kylästä sekä useista vähittäismyymälöistä sekä viljelijätoreilta.

http://aloppe.ekogardar.se/

Teksti: Jukka Rajala