Luomu parempi monimuotoisuudelle

11.11.2005

Luonnonmukainen maatalous edistää biologista monimuotoisuutta ravintoketjun jokaisessa lenkissä; bakteereista nisäkkäisiin. Näihin tuloksiin on päädytty tähän asti laajimmassa kahden brittiläisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa. Kuten tiedelehti New Scientist kertoo, ovat tutkijat keränneet tutkimustuloksia yhteen Euroopasta, Kanadasta, Uudesta-Seelannista ja USA:sta.

Tutkimukset tekivät valtiollinen organisaatio English Nature ja lintuseura Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). Kummallakaan organisaatiolla ei ole mitään luomumaatalouden intressejä. ”On hyvä, että tutkimuksen tekivät riippumattomat tahot”, sanoo Nic Lampkin, Walesin luomukeskuksen johtaja. ”Tulokset vahvistavat sen, mitä jo aikaisemmissa pienemmissä tutkimuksissa on todettu”.

Kirjallisuustutkimus koostuu 76 erillisestä yksittäistutkimuksesta. Niistä käy selville, että luonnonmukainen maatalous vaikuttaa biologiseen monimuotoisuuteen. Tutkimuksessa tarkastellaan maaperän bakteereita, matoja, kovakuoriaisia, nisäkkäitä ja lintuja. Kahdessa kolmasosassa 99:stä maaperäeliöiden vertailusta ilmeni, että luomumaatalous on edullista biologiselle monimuotoisuudelle. 8 tutkimusta osoitti tavanomaisen paremmaksi ja 25 tutkimuksessa eroja ei havaittu. Luomuviljelyssä tärkeimpiä vaikuttavia tekijöitä ovat torjunta-aineiden ja väkilannoitteiden käytöstä pidättyminen.

Lähde

D.G. Hole, Perkins, J.D. Wilson, I.H. Alexander, P.V. Grice and A.D. Evans. 2004. Does organic farming benefit biodiversity? Biological conservation 122 (2005), 113-130

Teksti: Jukka Rajala