BERAS: Maatiloja, tapahtumia ja keskus

30.9.2011

Suomen Beras-keskuksen avajaisia juhlitaan 3.10.2011 Suomen maatalousmuseo Sarkassa Loimaalla. Beras (Baltic Ecological Recycling Agriculture) on ravinteiden kierrätykseen käytännön ratkaisuja etsivä hanke, joka tuo esiin onnistuneita käytäntöjä esimerkkimaatiloilla ja erilaisilla tapahtumilla.

Hanke on erityisesti aiemmissa osioissaan tuottanut myös paljon tutkimustietoa eri puolilla Itämerta – nyt tiedon levittämisellä ja soveltamisella on tärkein rooli.

Beras-keskuksen kaikille avoimissa avajaisissa ohjelmassa on Artur Granstedtin luento Beras-hankkeen menetelmistä ja tavoitteista, tutustuminen Sarka-museon luomuteemakierrokseen, puhtaamman Itämeren lounas ja tutustuminen Luomu-Heikkilän maatilaan.

Mielenkiintoisesti Beras-ruoaksi nimettyjä herkkuja tarjoillaan muissakin hankkeen tapahtumissa. Beras-ruoalla tarkoitetaan Itämeren ja muiden vesistöjen kannalta hyvin tuotettua ruokaa: Luonnonmukaiset menetelmät maataloudessa aiheuttavat vain vähän ravinnevalumia vesistöihin.

Luomua läheltä

Näsäviisaasti voidaan todeta, että Itämeren kannalta on tietysti parasta, että ruoka tuotetaan jonkin muun vesistön valuma-alueella. Beras-ruoka on kuitenkin yleensä paikallista ruokaa. Beras-hankkeen mallitiloilla tuotetaan lihaa mahdollisimman paikallisella rehulla, jolloin kauempaa tuotuja ravinteita ei siirretä lannan mukana pelloille. Esimerkiksi Luomu-Heikkilän tilan liha tuotetaan suurelta osin laitumia hyödyntäen.

Beras-ajatuksiin kuuluu pohtia kestävää ruokavaliota hyvin kokonaisvaltaisesti. Silloin täytyy huomioida myös se tosiasia, että tavallisesta suomalaisesta ruokavaliosta Beras-ruokaan siirryttäessä mennään hieman kasvispainotteisempaan suuntaan.

Luomuviikon sunnuntaina 9.10. on Luomua läheltä –tapahtuma Espoossa Villa Elfikissä. Seminaarissa puhujina Lotta Ruokanen, Juha Helenius, Markus Eerola ja Jukka Lassila. Tapahtumassa on tuottajatori, jossa neljä Beras-hankkeen tilaa esittelee ja myy tuotteitaan, lisäksi muiltakin Beras –tiloilta on myynnissä tuotteita Beras-torilla. Beras-hankkeessa mukana olevan ravintola Juuren kokki Antti Ahokas valmistaa Puhtaamman Itämeren maistiaisia ja Villa Elfikin kahvila Satakielessä on Beras-ruokaa tarjolla.

http://blogs.helsinki.fi/berasimplementation/

www.beras.eu

Facebook: Beras Suomi

teksti: Elisa Niemi