Jul­kai­sut ja me­dia

Vertaisarvioidut tieteelliset julkaisut

Aavik, Kadri. 2018. The animal advocacy movement in the Baltic states: Links to other social justice issues and possibilities for intersectional activism. Journal of Baltic Studies, 1-19. https://doi.org/10.1080/01629778.2018.1473263

Aavik, Kadri. 2019. The rise of veganism in post-socialist Europe: Making sense of emergent vegan practices and identities in Estonia. In: Wright, Laura (Ed.). Through a Vegan Studies Lens: Textual Ethics and Lived Activism (151−170). University of Nevada Press.

Aavik, Kadri. 2019. Institutional resistance to veganism: Constructing vegan bodies as deviant in medical encounters in Estonia. Health: An Interdisciplinary Journal for the Social Study of Health, Illness and Medicine, 1-18, published July 3, 2019. https://doi.org/10.1177/1363459319860571

Kupsala, S. (julkaistaan 2020) Tuotantoeläinten aseman muuttuminen: Suuren yleisön asenteet yhteiskunnallisena voimatekijänä. In Aaltola, E. & Wahlberg, B. (toim.). Me ja muut eläimet: Uusi maailmanjärjestys. Tampere: Vastapaino.

Muut tieteelliset julkaisut

Kupsala, S. 2020. Sosiologinen tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tuotantoeläimiin ja eläinten käyttöön ruokana. Lectio Praecursoria. TRACE: Journal for Human-Animal Studies, 6(1), 76-85.

Suurelle yleisölle ja ammattiyhteisöille suunnatut julkaisut

Apell, Pirjo, Munck, Lilli & Kupsala, Saara. 2018. Reseptiikan kehitys tuo ilmastokestävät kasvisruoat ammattikeittiöihin. AmmattikeittiöOsaaja 3/2018. p. 16-17. Ammattikeittiöosaajat ry.

Tiedote 27.3.2019. Vegaaninen reseptipankki lounasravintoloille – Helsingin yliopistossa kehitetään ilmastokestäviä vaihtoehtoja joukkoruokailuun. STT Viestintäpalvelut Oy. 27.3.2019.

Aavik, Kadri. 2019. Veganmeeste vaikne ja võimas protest loomade tapmise ja söömise vastu [Vegan men’s quiet and powerful protest against killing and eating animals]. Eesti Ekspress (largest Estonian weekly newspaper), 7 August, 2019.

Apell, Pirjo & Munck, Lilli. 2019. Ilmastokestävää lounasruokaa. Maukas & Mehevä –teemanumero. 9/2019. p. 18-19. Kesko Oyj.

Apell, Pirjo. 2019. Ilmastokestävää kasvisruokaa ammattikeittiöihin. Elintarvike ja terveys. 5/2019. p. 20-24. Ympäristökustannus Oy.

Tieteelliset konferenssit ja seminaarit

Aavik, Kadri. 2018. Institutional resistance to veganism: constructing the vegan body as deviant in medical encounters in Estonia. (Un)common worlds  HumanAnimal Studies Conference, 7.–9.8.2018, Turku.

Irni, Kuura. 2018. Staying with the Trouble with Cats: Considering Intersectional Challenges and Queer Potential in Cat-Human Relations. (Un)common worlds  HumanAnimal Studies Conference, 7.–9.8.2018, Turku.

Kupsala, Saara. 2018. Ethical meat from family farms? Transparency and proximity in a blog marketing campaign on broiler production. (Un)common worlds  HumanAnimal Studies Conference, 7.–9.8.2018, Turku.

Workshop “Transformative perspectives on interspecies relations and food practices: Feminism, intersectionality and critical animal studies” , 22.–24.11.2018, Finnish Gender Studies Conference, Turku.

Hanke järjesti Richard Twinen luennon "Anthropocene, Androcene, or ‘Anthropo’cene? From scientism to intersectionality" Kristiina-seminaarissa, 15.1.2019 Helsingin yliopisto.

Irni, Kuura. 2019. Queer visions of families and close relations with nonhuman animals, Keynote-luento, Finnish Seminar for Human Animal Studies, 8.–9.4.2019, Helsinki. 

Joki, Milla-Maria. 2019. The role of naming in rescue cat stories. Finnish Seminar for Human Animal Studies, 8.–9.4.2019, Helsinki.

Aavik, Kadri. 2019. Veganism as citizen protest. Estonia's Future Environments. Conference of Estonian Social Sciences XI, 26-27.04.2019, Tartu.

Aavik, Kadri. 2019. Men's narratives of becoming and living as vegan: veganism as a pathway to alternative (more egalitarian) masculinities? Rethinking revolution: nonhuman animals, antispeciesism, and power. 6th Conference of the European Association for Critical Animal Studies (EACAS), 22-24.05.2019, Barcelona.

Aavik, Kadri. 2019. Vegan men challenging violence against non-human animals: veganism as a path towards more egalitarian masculinities? Gender Studies Conference on Violence, 24.-26.10.2019, Helsinki.

Komulainen, Riitta. 2019. A critical discourse analysis of Hommaforum and its veg*ans. Gender Studies Conference on Violence, 24.-26.10.2019, Helsinki.

Kupsala, Saara. 2019. Vegan foods in large-scale catering: exploring cultural negotiations on changing practices. Gender Studies Conference on Violence, 24.-26.10.2019, Helsinki.

Workshop "Violence against non-human animals: intersectional perspectives". Gender Studies Conference on Violence, 24.-26.11.2019, Helsinki.

Aavik, Kadri. 2019. Veganism as everyday activism: vegan men addressing animal exploitation and climate change in everyday life. Gothenburg University, GU-CAS network seminar, 6.11.2019, Gothenburg.

Aavik, Kadri. 2019. Vegan men: towards more sustainable and egalitarian masculinities? RINGS Conference: Genders and Feminisms in a Polarised World: Sustainability, Futures and Utopias, 2.-3.10.2019, Tallinn.

Yleisöseminaarit ja puhetilaisuudet

"Ruokakulttuurin murros ja veganismi: intersektionaalisia näkökulmia ilmastokestävyyteen". Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen järjestämä tapahtuma Tiedekulmassa, 28.11.2018. Puhujat: Kadri Aavik, Panda Eriksson, Lilli Munck ja Tania Nathan. Puheenjohtaja: Kuura Irni.

Kuura Irni osallistui paneelikeskusteluun tapahtumassa Kriittinen eläintutkimus ja lajien välinen oikeudenmukaisuus, Helsinki, 16.1.2019.

Aavik, Kadri. 2019. Men and veganism: Estonian men's experiences of living as vegan. Estonian Animal Rights Conference 2019, 3.5.2019, Tallinn.

"Ilmastokestävää reseptiikkaa ruokapalveluihin". Lavaohjelma Kespron messuilla Messukeskuksessa, Helsingissä 19.9.2019. Puhujat: Lilli Munck & Pirjo Apell.

Panel discussion "Climate Change and Violence: Recognizing and Fighting Injustices" at Think Corner. Gender Studies 2019 Conference: On Violence, 24.10.-26.10.2019, University of Helsinki. Panelists: Petra Laiti, Violeta Gutiérrez Zamora, Sari Rautio, Kadri Aavik.

"Ilmastokestävää kasvisruokaa ammattikeittiöille!". Puheenvuoro Ammattikeittiöosaajien seminaarissa konferenssikeskus Marinassa, Helsingissä 24.10.2019. Puhujat: Lilli Munck & Pirjo Apell.

"Ilmastokestävä kasvisruoka – reseptiikkaa ja tietoa ammattikeittiöiden tarpeisiin". Puheenvuoro Ateria 2019 -messuilla Messukeskuksessa, Helsingissä 5.11.2019. Puhuja: Pirjo Apell.

Aavik, Kadri. 2019. Veganism as a pathway towards more egalitarian masculinities? Narrative of vegan men in Finland and Estonia. Public talk (organised by GU-CAS), Frilaget, 7.11.2019, Gothenburg.

Aavik, Kadri. 2019. Men and veganism: becoming and living as vegan. Tallinn Vegan Fair, 9.11.2019, Tallinn.

"Ilmastokestävyys ruokapalveluissa – kasvisruokailun edistämisen keinot". Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa järjestämä tapahtuma Helsingin kaupungintalolla 12.11.2019. Puhujat: Minna Kaljonen, Sirpa Jalovaara, Raigo Megerild, Jutta Weigh, Pirjo Apell ja Lilli Munck. Panelistit: Minna Kaljonen, Lilli Munck, Lotta Pelkonen, Heli Hakulinen ja Aulikki Johansson.

Saara Kupsalan haastattelu Yle Radio 1:n Roman Schatzin Maamme-kirja -ohjelmassa, jakso "Onko kestävä ruoantuotanto mahdollista?", 11.2.2019.

Lilli Munckin ja Pirjo Apellin haastattelu Luoteis-Uusimaa -lehdessä: "Ilmastokestävää kasvisruokaa halutaan lisää", 14.2.2019.

Yle lyhyet -verkkotoimituksen uutinen "Helsingin yliopistossa kehitellään kestävän kehityksen mukaisia reseptejä.", 27.3.2019.

City -lehden uutinen "Helsingin yliopisto kehittää vegaanista reseptipankkia lounasravintoloille", 29.3.2019.

Etelä-Suomen Sanomien uutinen "Helsingin yliopisto mukana kehittämässä uusia vegaaniruokareseptejä lounasruokailuun", 3.4.2019.

Keskisuomalaisen uutinen "Helsingin yliopisto mukana kehittämässä uusia vegaaniruokareseptejä lounasruokailuun.", 3.4.2019.

Kemia-lehden uutinen "Lounasravintoloille ilmastokestävä reseptipankki.", 3.4.2019.

Kadri Aavikin haastattelu, the Estonian animal rights Podcast Loomade Hääl [Voice of Animals], May 2019.

Kadri Aavikin haastattelu: Uurimus: Eesti mehed hakkavad veganiks, kuna tunnevad muret keskkonna ja loomade kannatamise pärast [Study: Estonian men go vegan because of concern for environment and animal suffering]. Õhtuleht (major Estonian daily newspaper). 6.5.2019.

Kadri Aavikin haastattelu Estonianworld.com verkkoportaalissa: "How Estonian vegan men challenge stereotypes", 28.5.2019.

Saara Kupsalan haastattelu Karjalainen, "Eläin kokee järjellä ja tunteella", 24.7.2019.

Saara Kupsalan haastattelu Yle uutiset "Voiko sika tuntea surua? Suomalaisten käsitykset eläinten kyvyistä vaihtelevat voimakaasti eläinlajin mukaan", 8.8.2019.

Saara Kupsalan haastattelu Helsingin Sanomat, "Väitös: Osa välttelee eläimestä muistuttavia lihatuotteita" 8.8.2019.

Saara Kupsalan haastattelu Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelman jaksossa "Onko lihan syömisen loppuminen maailmanlaajuisesti realismia?", 11.8.2019.

Saara Kupsalan haastattelu Maaseudun Tulevaisuus, "Nuoret ja naiset huolissaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista", 16.8.2019.

Lilli Munckin ja Pirjo Apellin haastattelu Kespron tukun Menu -jäsenlehdessä ja yrityksen verkkosivuilla: "Helsingin yliopistossa kehitettiin ilmastokestävää reseptiikkaa ammattikeittiöille", 11.9.2019.

Saara Kupsalan haastattelu Animalia-lehdessä 4/2019 otsikolla "Tuotantoeläinten olosuhteet huolestuttavat, mutta huoli ei aina näy päätöksissä".

Saara Kupsalan haastattelu Yle Radio Suomen Päivä -ohjelmassa 17.6.2020

Saara Kupsalan haastattelu Eläinten hyvinvointikeskuksen blogissa 23.6.2020

Saara Kupsalan haastattelu Ilkka-Pohjalainen lehdessä 28.7.2020.

Saara Kupsalan haastattelu nuortenkirjassa “Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirja” (Annila, Pekkonen & Uusitalo, Otava 2020).