Avusteisen kommunikoinnin kuntoutus –hankkeessa on kehitetty uusi ohjausmalli nimeltään Reko © (Rentoutta kommunikointiin). Kehittämistyössä on noudatettu Intervention Mapping protokollaa (Bartholomew Eldredge et al., 2016) ja hankkeessa arvioidaan Rekon vaikuttavuutta arjen vuorovaikutukseen.
Reko-ohjauksen tarkoitus on lisätä avusteisesti viestivien ja heidän kommunikointikumppaniensa ymmärrystä avusteisesta vuorovaikutuksesta. Rekon tavoitteena on lisätä kommunikoinnin apuvälineiden käyttöä arkisissa tilanteissa.
Reko perustuu keskustelunanalyysin teoriaan ja avusteisen vuorovaikutuksen tutkimukseen. Siinä yhdistyy kolme tutkimusperustaista työtapaa: 1) tasaveroinen kumppanuus kaikkien osallistujien kesken, 2) yksilölliset ja konkreettiset tavoitteet ja 3) arjessa videoitujen vuorovaikutustilanteiden reflektointi.
Reko on kehitetty lapsille ja nuorille, jotka käyttävät kommunikoinnin apuvälineitä ja heidän kommunikointikumppaneilleen. Ohjaus toteutuu ryhmätapaamisissa, joihin osallistuu lapsi tai nuori, vanhemmat ja varhaiskasvatuksen tai koulun työntekijöitä. Puheterapeutti toimii tapaamisten vetäjänä.
Reko-ohjaus kestää yhden lukukauden ja sisältää seitsemän tapaamista.
Valmisteluvaiheessa tarkastellaan lapsen tai nuoren elämän tähtihetkiä sekä arjen haasteita.
Videotyöskentelyvaiheessa osallistujat ensin harjoittelevat havainnointityökalun käyttöä esimerkkivideoiden avulla ja sen jälkeen reflektoivat omia arjessa kuvattuja videoitaan työkalun avulla.
Tavoitevaiheessa osallistujat suunnittelevat kaksi tavoitetta lapselle ja kaksi tavoitetta aikuisille, jonka jälkeen he toteuttavat tavoitteita arjessaan.
Viimeisessä tapaamisessa osallistujat arvioivat toimintaansa ja mahdollista muutosta.
Rekon ohjausprosessin voi vetää siihen koulutettu puheterapeutti. Tähän mennessä seitsemän puheterapeuttia Oppimis-ja ohjauskeskus Valterista on saanut koulutuksen. Tulevaisuudessa on tarkoitus tarjota koulutusta laajemmin puheterapeuteille Suomessa ja seuraava koulutus järjestetään syksyllä 2025 yhteistyössä Lastenneurologisen kuntoutusyhdistyksen kanssa.