Irina Savolainen, FT (logopedia), on Avusteisen kommunikoinnin kuntoutus-hankkeesta vastaava tutkija. Hänen tutkimuskohteitaan ovat erityisesti avusteinen vuorovaikutus ja kuntoutustoimenpiteet, joiden tavoitteena on vahvistaa avusteista kommunikointia. Väitöstutkimuksessaan Savolainen tarkasteli osallistujien tapoja rakentaa yhdessä avusteisia keskusteluja ja menetelmänä oli keskustelunanalyysi. Yhdessä työryhmän kanssa, hän on kehittänyt Reko (Rentoutta kommunikointiin) ohjausmallin, jossa hyödynnetään videoreflektointia ja keskustelunanalyysin teoriaa.
Hankkeesta vastaava tutkija
FT (logopedia), yliopistonlehtori
irina.savolainen@helsinki.fi
Post-doc tutkija Kirsi Neuvonen, FT (logopedia), on mukana hankkeen toisessa osiossa analysoimassa kuntoutuksen jälkeistä muutosta. Neuvonen väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 2023. Väitöstutkimuksessaan hän tarkasteli avusteisesti viestivien lasten/nuorten ja heidän puhuvien kommunikointikumppanien merkitysneuvottelustrategioita. Tutkimus oli osa kansainvälistä tutkimushanketta "Becoming Aided Communicator”.
FT (logopedia), yliopistonlehtori
kirsi.neuvonen@helsinki.fi
Väitöskirjatutkija Sanna Marjamäki, YTM (Sosiaali psykologia) vastaa itsenäisen osion aineiston analyysistä ja tulosten raportoinnista yhdessä ohjaajiensa (Savolainen, Tiitinen, Laakso) kanssa. Marjamäellä on vahva kliininen kokemus kuntoutusohjaajan työstä. Vuodesta 2020 lähtien hän on työskennellyt kuntoutusohjauksen lehtorina ja toiminut tutkintovastaavana ammattikorkeakoulussa. Maisterintutkielmassaan hän tarkasteli asiantuntijuutta ja ammatillista identiteettiä laadullisen tutkimuksen keinoin.
YTM (sosiaalipsykologia), väitöskirjatutkija
sanna.marjamaki@helsinki.fi
Marianna Hietaranta, FM (logopedia) on toiminut hankkeen alusta alkaen tutkimusavustajana ja vastannut RedCap kyselyiden teknisestä toteutuksesta.
FM (logopedia), tutkimusavustaja
marianna.hietaranta@helsinki.fi
Lisäksi hankkeeseen osallistuu useita lyhytaikaisia tutkimusavustajia ja logopedian maisterivaiheen opiskelijoita. Heidän tehtäviinsä on kuulunut aineiston litterointi, kyselyjen kääntäminen ja verkkosivujen kehittäminen.
Irina Savolaisen kanssa Reko-tiimissä työskentelevät Anna-Kaisa Antila ja Eeva Uoti.
Anna-Kaisa Antila, FM (logopedia) on Reko-työryhmän jäsenenä ollut kehittämässä Reko-ohjausmallia ja siihen liittyvää koulutusta. Hän työskentelee puheterapeuttina Oppimis-ja ohjauskeskus Valterissa. Antilalla on vahva kokemus avusteisesti viestivien lasten vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin vahvistamisesta sekä inkluusiosta. Hän työskentelee kouluarjen vaihtuvissa vuorovaikutustilanteissa osana moniammatillista kuntoutustyöryhmää.
FM (logopedia)
Puheterapeutti, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri
Eeva Uoti on Reko-työryhmän jäsenenä ollut kehittämässä Reko-ohjausmallia ja siihen liittyvää koulutusta. Hän on teknistä kommunikoinnin apuvälinettä käyttävän kouluikäisen lapsen äiti ja osallistui Rekon pilotointivaiheeseen yhdessä lapsensa kanssa. Uoti tuo työryhmän toimintaan vanhemman näkökulmaa kommunikoinnin apuvälineiden käyttämisestä osana perheen elämää.
Avusteisesti kommunikoivan lapsen vanhempi