Täpläverkkoperhosen kevätkartoitus Ahvenanmaalla onnistui hyvin

Kevätkartoituksen tarkoituksena on tarkistaa edellisenä syksynä löydettyjen täpläverkkoperhosen toukkapesien talvehtimismenestys. Keväällä 2020 pesien pitkäaikaisseurantaan tuli katkos covid-19 epidemian ja siitä johtuvien matkustusrajoitusten takia. Myös tänä keväänä sama tekijä varjosti lähtöämme Ahvenanmaalle viime hetkiin saakka. Onneksemme saimme luvan yliopistolta kartoituksen järjestämiseen tietyin varotoimenpitein ja lopulta Ahvenanmaalle lähti 10 kartoittajaa ja projektikoordinaattori huhtikuun puolivälissä laskemaan edellisenä syksynä löydetyissä talvipesissä olevia toukkamääriä.

Kartoituksen ajankohta oli onnistunut monellakin tapaa. Lukuun ottamatta viimeistä kartoituspäivää sää oli aurinkoinen, mikä teki täpläverkkoperhosten toukkien havainnoimisesta helpompaa ja kenttätyöstä miellyttävämpää. Lisäksi toukat hiljattain jättäneet talvipesänsä ja toukkaperheet liikkuivat vielä ryhmänä ja sijaitsivat lähellä alkuperäistä talvipesäänsä.

Ahvenanmaalla löytyneistä toukkapesistä keskimäärin 79 prosenttia oli selviytynyt talvesta, mikä on kohtalaisen hyvä tulos. Alueellista vaihtelua talvehtimisessa havaittiin hyvin vähän, sillä talvehtimisprosentti vaihteli alueittain vain 73-85 prosentin välillä.  Yhdeksän kartoituspäivän, 902 kenttätyötunnin ja 6456 ajetun kilometrin aikana tarkistimme uudestaan kaikki Ahvenanmaalta syksyllä löydetyt 3617 talvipesää, laskimme yhteensä 11 436 täpläverkkoperhosen toukkaa ja havaitsimme 25 Cotesia melitaearum –parvivainokaisen loisimaa toukkapesää. Tästä kaikesta voimme kiittää kartoitusta tukevia rahoittajia sekä motivoituneita kenttäavustajia!

Lisää kevätkartoituksen tunnelmista voit lukea Twitter-tililtä: Åland Meadow Survey!