Aalto-yliopisto, Helsingin ja Oulun yliopistot sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK järjestävät 5G-kesäkoulun, jossa yritykset ja organisaatiot voivat teettää 5G-strategiansa tai antaa jonkin 5G-haasteen opiskelijaryhmän ratkaistavaksi. Yritykset saavat ehdotuksen siitä, miten ne voivat hyödyntää 5G-teknologiaa lähitulevaisuudessa, ja samalla ne antavat opiskelijoille mahdollisuuden kehittää 5G-osaamistaan käytännön projekteissa.
Korkeakoulut reagoivat nopeasti koronatilanteeseen ja laajensivat verkon yli toteutettavan 5G-kesäkoulunsa tarjoamaan projektitöitä laajasti eri alojen yrityksille eri puolilla Suomea. Kesäkoulussa opitaan 5G-teknologiasta ja tehdään projektityö kumppaniyritykselle kokeneiden mentoreiden ohjaamina.
– 5G-teknologia on keskeinen osa yhteiskunnan digitaalista infrastruktuuria. Kehittyvä verkkoteknologia mahdollistaa uusia sovellusalueita, kuten lisätyn todellisuuden ja teollisen internetin. Kesäkoulu tarjoaa mahdollisuuden tutustua näihin yhteiskunnan ja yritysten kannalta keskeisiin teknologioihin ja kehittää uusia ratkaisuita, kertoo tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.
5G-kesäkoulu on tarkoitettu korkeakouluopiskelijoiden lisäksi myös lukiolaisille. Myös yritysten henkilöstö on tervetullut mukaan kurssille. Kurssilla on mukana asiantuntijoita ja mentoreita esimerkiksi Nokiasta, Traficomista, Kaupan liitosta ja Teknologiateollisuus ry:stä.
Monet tahot näkevät 5G-osaamiselle ja sovelluksille nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden markkinoiden haastavasta tilanteesta huolimatta – tai siitä johtuen.
– GSM-mobiiliteknologian osaaminen ja soveltaminen olivat ratkaisu 90-luvun lamasta noustaessa. 5G-mobiiliteknologian osaaminen ja soveltaminen ovat keskeisessä roolissa korona-epidemian aiheuttamasta taantumasta noustaessa. Nyt kannattaa hyödyntää mahdollisuus, kannustaa Nokian matkapuhelinverkkojen liiketoiminnasta vastaava johtaja sekä Suomen maajohtaja. Tommi Uitto.
– 5G tulee olemaan keskeisessä roolissa tulevaisuuden teollisuuden digitaalisessa murroksessa, jossa Suomi haluaa olla edelläkävijä. Nyt on otollinen aika vahvistaa suomalaista vahvaa teknologiaosaamista myös tällä osaamisalueella, sanoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.
– Yrityksiä auttavat nyt digiloikat. 5G-teknologia tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia kehittää palveluita, tuotantoa ja logistiikkaa. Haastavasta tilanteesta huolimatta nyt on otollinen aika kehittää yrityksen 5G-osaamista, kannustaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.
– 5G-osaaminen mahdollistaa Suomelle edelläkävijyyden uudenlaisten palvelujen kehittämisessä. 5G-teknologia antaa valtavat mahdollisuudet uudenlaiselle liiketoiminnalle, toteaa Digitaaliset yhteydet -osaamisalueen ylijohtaja Kati Heikkinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
5G-kesäkoulun verkkosivuilta löytyy lisätietoa kurssista ja sen toteutuksesta. 5G-kesäkoulu järjestettiin ensimmäisen kerran kesällä 2019, ja sovelluskohteena oli erityisesti kaupan ala. Viime vuoden menestyksen kannustamana ja nopeana reagoimisena koronatilanteeseen tänä kesänä kurssille otetaan mukaan yrityskumppaneita laajasti eri aloilta.
Lähde mukaan 5G-haasteeseen!
Korkeakoulujen 5G-kesäkoulu järjestetään verkkokoulutuksena 1.–12.6.2020. Yrityksiä ja muita organisaatioita, jotka ovat kiinnostuneita teettämään kesäkoulussa itselleen 5G-strategian tai antamaan 5G-teknologian hyödyntämiseen liittyvän haasteen, pyydetään jättämään yhteystietonsa tällä verkkosivulla.
Lisätietoja
Juuso Kivinen, koordinaattori, Aalto-yliopiston kesäkoulu, juuso.kivinen@aalto.fi
Lauri Hollo, koordinaattori, 5G-ohjelma, lauri.hollo@startnorth.com