Vuoden 2018 palkinnot jaettiin joulukahveilla
Tietojenkäsittelytieteen osasto palkitsee vuosittain opettajiaan aktiivisuudesta opetuksen laadun kehittämisessä sekä tutkijoitaan laadukkaasta tieteellisestä tutkimustoiminnasta. Lisäksi osasto palkitsee vuoden henkilön tai ryhmän, joka on jollain positiivisella tavalla erottunut muista vuoden aikana.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Antti-Pekka Tuovinen, Veli Mäkinen, Sasu Tarkoma, Teemu Roos, Indrė Žliobaitė, Leo Leppänen ja Henrik Nygren.

Tänä vuonna osaston joulukahvitilaisuudessa 18.12.2018 palkinnot jaettiin seuraaville henkilöille:

Vuoden opettaja -palkinto: Yliopistonlehtori Matti Luukkainen "…Erityisesti ohjelmistotekniikan menetelmät, ohjelmistotuotanto ja ohjelmistotuotantoprojekti on siirretty ketterien menetelmien aikakaudelle. Näiden uudistusten merkitys on jopa yhteiskunnallisesti merkittävä, sillä niillä on perustavanlaatuinen vaikutus opiskelijoiden tapaan työtä ohjelmistoalalla…Kursseja kehitetään assareiden kanssa ketterästä ohjelmistotuotannosta tutuin menetelmin. Continous improvement ja kaizen ovat Luukkaisen kursseilla arkipäivää."

Nuorten opettajien Vuoden opettaja -palkinto: Tutkimusavustaja Henrik Nygren "Henrik on monille tuntematon pyyteetön ja aito huippuopettaja. Hän on päävastuussa tietojenkäsittelytieteen osaston opetuksessa käytettävien digitaalisten järjestelmien kuten Test My Code ja Quiznator kehityksestä. Hän on edesauttanut näiden avulla koko kansakuntaa palvelevien kurssien kuten Cyber Security Base with F-Secure ja Elements of AI syntymistä."

Varttuneempien tutkijoiden Vuoden tutkija -palkinto: Apulaisprofessori Indrė Žliobaitė "Indrė on nopeasti nouseva tähti tieteellisillä areenoilla. Hänen viittausmääränsä ovat voimakkaassa kasvussa ja hän oli ensimmäinen tekijä osaston ensimmäisessä Nature-lehteen hyväksytyssä artikkelissa, joka luo uutta valoa kuuluisaan Punaisen kuningattaren hypoteesiin. Indrė toimii aktiivisesti tiedeyhteisössä, mm. arvovaltaisten tieteellisten lehtien ja konferenssien toimielimissä. Indrėn tutkimus laajentaa koneoppimisen ja datatieteen sovelluksia kokonaan uudenlaiseen suuntaan."

Nuorempien tutkijoiden Vuoden tutkija -palkinto: Tohtorikoulutettava Leo Leppänen "Leo on ollut jatko-opintojensa aikana erittäin tuottelias: jo 13 vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua, joista noin puolessa hän on ensimmäinen tekijä. Leon erityisvahvuutena on tutkimustyön lisäksi tieteen popularisointi sekä järjestelmäkehitys: hän on mm. toteuttanut merkittävän osan yli 750 000 artikkelia vuoden 2017 kunnallisvaaleihin kirjoittaneesta vaalibotti Valtterista."

Vuoden henkilö -palkinto: Apulaisprofessori Teemu Roos "Teemu Roosin ja Reaktor Oy:n toteuttama Elements of AI -kurssi on saavuttanut yliopistokurssiksi harvinaisen laajan näkyvyyden ja tuonut tietojenkäsittelytieteen osastolle paljon positiivista huomiota. Kurssi on erinomainen esimerkki yliopiston kolmannesta tehtävästä eli yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta: kurssi on kerännyt suurin joukoin osanottajia Suomesta ja ulkomailta - yhteensä yli sata tuhatta. Lisäksi se muistuttaa siitä, että yritysyhteistyötä voidaan tehdä kaikilla yliopiston tehtäviin kuuluvilla alueilla."

Paljon onnea kaikille palkituille!

Veli Mäkinen